Eternal Erection

Bio

Vuonna 1994 Helsingissä perustettu Eternal Erection on yksi ensimmäisistä suomalaisista funk-yhtyeistä, joka keskittyi puhtaammin kyseiseen tyylilajiin eikä ainoastaan yhdistänyt vaikutteita siitä, kuten aiemmat usein progea ja rockia fuusioineet kokoonpanot. Maan maineikkaisimpiin bilebändeihin monesti luettu orkesteri, joka tunnetaan erityisesti live-esiintymisistään, on yhtenä alan pioneerina saavuttanut eräänlaisen kulttiaseman Suomessa. Eternal Erection on julkaissut myös viisi studioalbumia, yhden livelevyn, yhden EP:n sekä lukuisia singlejä ja musiikkivideoita. Viimeisin levy It’s Easy ilmestyi vuonna 2014. Bändi on vuodesta 2018 lähtien ollut tauolla.

Tyylillisesti George Clintonin p-funkiin ja James Brownin tuotantoon pohjautuvassa musiikissa yhdistyvät etenkin pop-vaikutteet, vanhan polven rhythm & blues sekä 80-luvun diskofunk. Myös Prince on ollut tärkeä inspiraation lähde. Alkuperäinen ajatus bändiä perustettaessa oli vapauttaa kuulijoiden vartalot hurjaan tanssiin, jotta heidän mielensä seuraisivat perässä.

Bändin nokkahahmona on alusta alkaen toiminut laulaja-kosketinsoittaja Sam Huber alias Rick Lover. Yhtyeen kaikille jäsenille keksittiin jo alkuvaiheessa englanninkieliset alter egot amerikkalaisten esikuviensa tavoin, välispiikit esitettiin vain englanniksi ja näyttävät esiintymisasut olivat tärkeässä roolissa. Perustajajäseninä olivat Huberin ohella kitaristi Joakim “Ray Slick” Guthwert, basisti Pontus “Chanell” Gylling ja rumpali Hemu “Jack Russell” Häsänen, jotka saivat sittemmin rinnalleen saksofonisti Markus “Furillo” Holkon, trumpetisti Tero “T-Roy” Saartin ja perkussionisti Ville “The Hook” Hukkisen.

Vaikka Eternal Erectionin suosio, maine ja fanikunta ovat aina pääasiassa olleet kotimaassa, Suomen areenojen ohella Eternal Erection on vuosien varrella esiintynyt Venäjällä, Saksassa, Englannissa ja Kuubassa. Livekeikoilla on myös nähty usein vierailijoita, kuten Marjo Leinonen, Sami Saari ja Niko Ahvonen sekä rock-tähdet Michael Monroe and Lauri Ylönen (The Rasmus). Vuonna 1999 yhtye sai kunnian lämmitellä legendaarista George Clinton & The P-Funk All-Starsia Pori Jazz -festivaalilla. Bändin kulta-aikoina suosion ollessa kuumimmillaan Eternal Erection esiintyi takavuosina myös Funky Elephant -festivaalin ohjelmistossa useamman kerran lähes pakollisena ohjelmanumerona. Yhtye onkin tärkeä osa kotimaisen mustan rytmimusiikin historiaa ja etenkin sen tiettyä aikakautta.

2020-luvulla Eternal Erectionin tarina on jatkunut bändin alkuperäisten perustajajäsenten pystyttämässä uudessa kokoonpanossa Elliot’s Crazy Compass, joka ei halua lokeroitua yhteen genreen vaan tuo eklektisesti vaikutteita musiikkiinsa esimerkiksi popista, jazzista, elektrosta, kantrista ja hiphopista. Vuonna 2020 uudelta yhtyeeltä ilmestyi debyytti-EP Snapshot Gallery, jonka biisejä työstettiin New Yorkissa yhdessä tuottaja Tomás Donckerin kanssa. Bändi on sanonut myös pyrkivänsä musiikin ja kuvataiteen yhdistämiseen visuaalisesti usein väritetyissä live-esiintymisissään.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

Albumit:

• It’s Easy (2014) (Eat This Music)
• Angels and Bandits (2009) (Eat This Music)
• On Tour (2006) (Eat This Music)
• On Top (2005) (Eat This Music)
• Family Tree Remastered Special Edition (2004) (Eat This Music)
• No Funk About It (2000) (Eat This Music)
• Family Tree (1998) (Sam Huber)

EP’t:

• Eternal Erection (1996) (self-released)

Tiesitkö?

Tärkeä, värikäs ja ikoninen osa Eternal Erectionia ja etenkin yhtyeen livekeikkoja on vuosien ajan ollut bändin oma maineikas keikkabussi Funky Bus, lempinimeltään Betty. Se on tunnollisesti kuljettanut yhtyettä eri puolille ulkomaita myöten mutta toiminut myös monesti konserttilavana, sillä bändi on kesäisin usein nähty esiintymässä sen katolta käsin.

Funky Bus on alun perin rakennettu koulubussiksi, vaikka sitä ei ole sellaisena koskaan käytettykään. Dodge PTH 600 -linja-auton rungon tilasi Yhdysvalloista aikoinaan Suomen Posti, jonka jälkeen se on ollut myös Puolustusvoimilla. Autossa on panssariajoneuvo Pasin Valmet-moottori, ja se on sisätiloiltaan poikkeuksellisen hyvin varusteltu keikkabussi.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Sam Huber

soolouraansa perinteitä kunnioittavana mutta laajalle liikkuvana global soul -solistina. Hän on julkaissut 2010-luvun loppupuolelta lähtien useita albumeita, EP-levyjä ja singlejä, ja hänet tunnetaan alun perin taiteilijanimellä Rick Lover 90-luvulla perustetun funk-yhtyeen ja tuon ajan kulttibändeihin...