Sam Huber

Sam Huber

Bio

2010-luvun puolivälin jälkeen laulaja-lauluntekijä Sam Huber on keskittynyt soolouraansa perinteitä kunnioittavana mutta laajalle liikkuvana global soul -solistina (mihin alalajiin hän itse musiikkinsa lukee) ja tehnyt paljon yhteistyötä etenkin amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Se alkoi jo vuoden 2017 debyytillä Confused, joka äänitettiin maineikkaan Bill Laswellin studiossa New Yorkissa sekä käynnisti yhteistyön True Groove Records -yhtiön keulamiehen ja muusikon Tomás Donckerin kanssa. Jälkimmäinen on työskennellyt muun muassa Aretha Franklinin ja Madonnan kanssa. Tiivis yhteistyö on jatkunut ja kuulunut kaikessa Huberin tuotannossa sittemmin.

Huberin on mediassa kuvailtu “löytäneen äänensä” vuonna 2018 julkaistulla toisella sooloalbumilla Top of the World. Hän on sanonut kokeneensa kolme ääntä madaltanutta äänenmurrosta urallaan, minkä voi selkeästi myös kuulla hänen levytyksillään. Huberin ääntä on kuvailtu “komean ärjyksi”.

Sam Huber on julkaissut 2010-luvun loppupuolelta lähtien useita albumeita, EP-levyjä ja singlejä ja tehnyt yhteistyötä myös esimerkiksi Public Enemystä tutun tuottaja Keith Shockleen ja rap-ryhmä Son of Bazerkin kanssa. Hän on keikkaillut Yhdysvalloissa ja myös kiertueella Suomessa yhdessä Tomás Donckerin johtaman amerikkalaiskokoonpanon The True Groove All-Stars kanssa. Keikoilla hänen seurassaan ovat vierailleet esimerkiksi amerikkalainen Michael ”Kidd Funkadelic” Hampton ja jamaikalainen Garrison Hawk, paremmin tunnettu taiteilijanimellään Hawkman.

Sam Huber tunnetaan alun perin taiteilijanimellä Rick Lover 90-luvulla perustetun funk-yhtyeen ja tuon ajan kulttibändeihin usein luetun Eternal Erectionin johtohahmona. Tämän ohella hän on toiminut funk-hiphop‒yhtyeessä ELK, jolta ilmestyi vuonna 2008 levy Elktronic. Lisäksi hän teki nimellä Aulanko featuring Sam Huber vuonna 2008 jazzia, bossa novaa ja popia yhdistelleen levyn Aulanko, joka sisälsi pääasiassa covereita tunnetuilta amerikkalaisartisteilta. Sam Huber on myös osa Eternal Erectionin perustajajäsenten perustamaa eklektistä rock-elektro-hiphop-jazz‒yhtyettä Elliot’s Crazy Compass, jonka ensilevy Bubbles näki päivänvalon loppuvuodesta 2021.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

Albumit:

• Down (2021) (True Groove Records)
• Up (2021) (True Groove Records)
• Songs for Mona (2019) (True Groove Records)
• Top of the World (2018) (True Groove Records)
• Confused (2017) (True Groove Records)

EP’t

• Laswell/Shocklee: The Sam Huber Remixes (2020) (True Groove Records)
• Gravity Insanity (2020) (True Groove Records)
• Sam Huber: Acoustic Sessions (2018) (True Groove Records)
• Radio Friendly Enemy: The Bill Laswell Dub Mix Translations (2018) (True Groove Records)
• Turn Around (2017) (True Groove Records)

Katso myös:
Eternal Erection

Tiesitkö?

Laulajan uransa ohella Sam Huber on alun perin näyttelijä, joka on tehnyt rooleja monissa suomalaisissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja teatteriesityksissä sekä ääninäyttelijänä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja saanut Jussi-palkinnon vuoden 1993 debytanttina rooleistaan elokuvissa Ripa ruostuu ja Hysteria.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Bobby Oroza

Helsinkiläinen Bobby Oroza (oik. nim. Boris Nordin) esittää retrohenkistä, raa’aksi mutta melodiseksi ja lempeäksi kuvailtua soulia yhdessä Timmion Recordsin studioyhtyeenäkin tunnetun Cold Diamond & Minkin kanssa. a hän on saanut paljon faneja etenkin Yhdysvaltain latinalaisamerikkalaisissa...

ei aktiivinen

Eternal Erection

Vuonna 1994 Helsingissä perustettu Eternal Erection on yksi ensimmäisistä suomalaisista funk-yhtyeistä, joka keskittyi puhtaammin kyseiseen tyylilajiin eikä ainoastaan yhdistänyt vaikutteita siitä, kuten aiemmat usein progea ja rockia fuusioineet kokoonpanot. Maan maineikkaisimpiin bilebändeihin monesti luettu orkesteri,...