Raappana

Bio

Raappana (oik. nim. Janne Pöyhönen) on yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista reggae-artisteista. Hän nousi suomireggaen 2000-luvun alun suurimman kukoistuksen jälkeen esiin aikana, jolloin Soul Captain Bandin alkuperäinen kokoonpano oli hajonnut ja Jukka Poika lähtenyt soolouralleen mutta alakulttuuri eli yhä vahvassa nosteessa.

Paikallisissa reggae-iltamissa yleisöä hurmasi tuolloin 2000-luvun puolivälissä tuore lahtelaisnimi, joka oli aloittanut sanoitustensa kirjoittamisen vasta hetkeä aiemmin mutta esitti ne ennenkuulemattomalla energisellä dancehall-toastaustyylillään suomeksi. Yhtäkkiä hän oli alan piireissä kaikkien huulilla. Reggaeharrastajien perustama Fi-Reggae ry valitsi Raappanan vuoden reggae-artistiksi vuonna 2005 ilman ainuttakaan virallista julkaisua. Kyselyitä keikoille sateli, ja vuonna 2006 hänet nähtiin myös Funky Elephantissa lavalla.

Seiskatuumaisten ensisinkkujen “Sensimilla / Lintsari Anthem (Remix)” (2006) ja “Kotipoika / Maasta maahan” (2007) jälkeen ilmestynyt debyyttilevy Päivä on nuori (2007) lunasti kaikki annetut odotukset ja käytännössä saman tien paikkansa suomireggaen klassikoiden joukossa. Kappale “Maisema” valittiin Funky Awardseissa Vuoden biisiksi. Raappana on itsekin osallistunut tuotantoon, mutta pääasiassa kappaleet ovat tähän päivään saakka olleet Soul Captain Bandissaja Jukka Pojanlevyillä vaikuttaneen Bommitommin kädenjälkeä.

Kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen levy Maapallo toi keitokseen mukaan suomiräppiä ja sai myös hyvät arvostelut. Vaikka levy viihtyi Suomen listaykkösenä viisiviikkoa, se hieman jäi silti Jukka Pojan samana vuonna julkaistun Kylmästä lämpimään -albumin varjoon, jota monet pitävät yhä tänä päivänä tämän parhaimpana soololevynä. Samana vuonna Raappanalta ilmestyi vielä keikoilla lähinnä myynnissä ollut dancehall-tyylinen remix-kokoelma Ilta on nuori, jonka astetta elektronisemmasta tuotannosta vastasivat A7 Remix ja Knut Posse.

Sittemmin Raappanan tyyli on mennyt Bommitommin ja osaltaan Jukka Pojan vanavedessä vahvasti pop-reggaen suuntaan. Sen voi kuulla selkeästi nykytuotannossa mutta osaltaan myös jo levyillä Tuuliajolla (2013) ja Ennen aamunkoittoo (2015). Juuritietoinen reggae-väki on fanien joukossa pitkälti vaihtunut netin striimauspalveluissa viihtyvään pop- ja suomiräp-yleisöön sekä nykyisen elektronisen dancehall-reggaen ystäviin. Tyylinmuutoksen voi nähdä siinäkin, että livekeikoilla Raappana esiintyi aiemmin myös orgaanisen, Soul Captain Bandin jäljiltä perustetun The Sound Explosion Bandin kanssa, mutta nykyään lähtökohtaisesti dj:n, kuten Bommitommin tai DJ Resupekan, seurassa.

Live-instrumentteja ei ole edelleenkään kaikilla kappaleilla unohdettu, painotus ja tyyli ovat lähinnä vaihtuneet. Esimerkiksi Ennen aamunkoittoo -levyn äänitykset aloitettiin Jamaikalla ja mukaan saatiin kaksi maineikasta yhtyettä, jotka soittavat raidoilla “Lakanoiden alla” ja “Takaisin kotiin” (Raging Fyah) sekä “Tyttöni tumma” ja “Koskaan ajallaan” (Dubtonic Kru). Osalla muista levyn kappaleista kuullaan tunnustettuja suomalaisia alan muusikoita, kuten kitaristi Seppo Salmea (Bobby Oroza, The Soul Investigators, Soul Captain Band), saksofonisti Petri Puolitaivalta (Dalindèo, Ricky-Tick Big Band), pasunisti Heikki Tuhkasta (Ricky-Tick Big Band, The Northern Governors) ja rumpali Joakim Bachmannia (Soul Captain Band, Dashing Waves).

Raappana on viime vuosina julkisuudessa kuvaillut etääntyneensä reggae-musiikista ja hakevansa uutta suuntaa. Tyylinmuutos on kuultavissa jo monilla viime vuosina julkaistuilla kappaleilla. Yksi tällainen on vuonna 2016 listahitiksi noussut “Chilii” (ks. YouTube), jolla vierailee pop-laulaja Sini Yasemin ja jonka musiikista Bommitommi vastasi yhdessä pop-rock‒tuottaja Kyösti Salokorven kanssa. Raappanan uutta nykytyyliä kuvastava EP-julkaisu Kipinä takas ilmestyi helmikuussa 2024.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Pekka Lintusaari

Diskografia

• Kipinä takas EP (2024) (KHY Suomen Musiikki)
• Ennen aamunkoittoo (2015) (KHY Suomen Musiikki)
• Tuuliajolla (2013) (KHY Suomen Musiikki)
• Ilta on nuori (2010) (mixtape) (omakustanne)
• Maapallo (2010) (Ylivoima)
• Päivä on nuori (2007) (Ylivoima)

Tiesitkö?

Raappana on kotoisin Lahdesta, mutta vaikuttanut vuodesta 2017 lähtien Helsingistä käsin. Alkuperäisessä kotikaupungissaan hän vaikutti etenkin uransa alkuvuosina vahvasti mukana paikallisessa Pouta Sound Systemissä dj-kaksikon Leimasin & Lempow rinnalla.

Hän oli myös olennainen osa Fi-Reggae All Stars -kokoonpanoa, joka 2000-luvun puolivälin jälkeen marssitti livebändin eteen lavalle hänen ohellaan alan solisteja, kuten Bongo Rhino (Reino Nordin), Nopsajalka (Soul Captain Band), Paarma (Soul Captain Band), Puppa J (Laulurastas) ja Natty Kauka. Viime vuosina Raappana on esiintynyt yhdessä kymmenestä lahtelaisräppäristä koostuvan Lahti United -kollektiivin kanssa.