The Stance Brothers

Bio

Monessa liemessä keitetty ja useissa kokoonpanoissa vaikuttanut rumpali-tuottaja Teppo “Teddy Rok” Mäkynen esitteli vuonna 2007 salamyhkäisen The Stance Brothersin. Ricky-Tick Records julkaisi vielä samana vuonna kehutun Kind Soul -debyyttilevyn, ja ympärille kasattiin myös lyhytikäiseksi lopulta jäänyt livebändi. Levyllä kyseessä on kuitenkin yhden hengen orkesteri, jossa Teppo Mäkynen soittaa satunnaisia vierailijoita lukuunottamatta itse kaikkia instrumentteja ja näiden eri osuudet on miksattu yhteen. Käytännössä kyse on siis hänen yhdestä sooloprojektistaan.

Albumin ja sen singlejen jälkeen ilmestyi vielä yksi seiskatuumainen “Pick ‘N’ Roll” vuonna 2008, mutta tämän jälkeen The Stance Brothers tuntui kadonneen kokonaan maailmankartalta. Paluu tapahtui kuitenkin vuonna 2018 uusien sinkkujen merkeissä, jotka venäläinen alan levymerkki Spasibo julkaisi ja jotka saivat jatkoa helsinkiläisen We Jazz Recordsin split-singlellä Olli Ahvenlahden kappaleesta “Minor Minor”. Jatkoa on seurannut sen jälkeenkin tuoreiden omien seiskatuumaisten merkeissä eli projekti on uudelleenaktivoitunut.

Instrumentaalimusiikkia esittävä The Stance Brothers liikkuu gruuvaavan jazz-funkin, soulin ja juurevan rytmimusiikin risteysalueilla. Se osaltaan johti myös laulaja Johanna Förstin ja Mäkysen lyhyeksi jääneeseen mutta ylistettyyn yhteisprojektiin Jo Stance, jolta ilmestyi vuonna 2010 itsenimetty levy ja joka ehti seitsemänhenkisellä live-kokoonpanolla esiintyä loppunmyytyjen pistokeikkojen ohella monilla alan festivaaleilla Funky Elephantista aina Pori Jazziin ja Flow Festivalille. Se herätti innostusta Suomen ohella ulkomailla aina legendaarista newyorkilaista Daptone Records -levymerkkiä myöten. Myös The Stance Brothers on noteerattu kansainvälisesti.

Teppo “Teddy Rok” Mäkynen on muusikkona todellinen monilahjakkuus ja Duracell-pupu, joka on vuosien varrella esiintynyt lukemattomissa kokoonpanoissa, kuten Jesse Markinin yhtye, The Five Corners Quintet, Timo Lassy Band ja Tommy Lindgren Metropolis. Hän on myös perustanut monia omia sellaisia, esimerkiksi uutta vanhaa ja rytmimusiikkia yhdistellyt Teddy Rok Seven sekä 50- ja 60-luvun jazz-perinteistä ammentava Teddy’s West Coasters. Lisäksi Mäkynen on tehnyt runsaasti yhteistyötä niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin artistien kanssa aina italialaista Nicola Contea myöten. Viimeisimpiä yhteisprojekteja ovat olleet saksofonisti Timo Lassyn kanssa tehdyt varsin kokeelliset singlet ja live-äänitykset, joita We Jazz Records on julkaissut vuodesta 2019 lähtien. Odotettu kakkosalbumi Duktus ilmestyi marraskuussa 2023 ja on herättänyt ihastusta alan piireissä myös kansainvälisesti.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Feature-kuva: Olli Sulin

Diskografia

• Duktus (2023)
• Kind Soul (2007)

Tiesitkö?

Teppo Mäkystä pidetään yleisesti yhtenä Suomen lahjakkaimpana rumpalina. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia vuosien varrella mm. Finland Festivalsilta ja Jazzliitolta sekä valittu Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi 2006. Teddy Rok Sevenin levy Universal Four (2004) ja jazz-trio 3TM:n albumi Form (2017) voittivat arvostetun Emma-palkinnon.

Vuodesta 2013 lähtien Teddy Rok on tehnyt Radio Helsingillä esitettävää Jazz kiinnostaa -ohjelmaa. Hän onkin tärkeä osa We Jazz -kollektiivia. Mäkynen tunnetaan musiikin ulkopuolella myös intohimoisena tenniksen ja koripallon harrastajana.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jimi Tenor

Jimi Tenor on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin artisteista, jolla on ollut tapana esiintyä satojen vuosittaisten keikkojen merkeissä huomattavasti enemmän ulkomailla ympäri maailman kuin Suomessa.

ei aktiivinen

The Five Corners Quintet

Vaikka The Five Corners Quintet ei ehtinyt toimia kymmentä vuottakaan ja julkaisi vain kaksi studioalbumia, yhtye on yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin ja jazzin kokoonpanoista viime vuosikymmeninä. Yhtye lopetti keikkailun ja aktiivisen toimintansa...

aktiivinen

Timo Lassy

Saksofonisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Timo Lassy on levyttänyt ja esiintynyt sooloartistina vuodesta 2007 alkaen. Häntä on kuvailtu yhdeksi Suomen valovoimaisimmaksi jazz-artistiksi, joka tunnetaan hyvin myös kansainvälisesti ja perinteisen jazz-yleisön ulkopuolella.