Fat Beat Sound System

Bio

“Leveän ja paksun rytmin sanansaattajanakin” tunnettu helsinkiläinen Fat Beat Sound System on Måns “DJ Bunuel” Strömbergin vuonna 1996 perustama eklektistä hidastempoista rytmimusiikkia soittava yhtye. DJ Bunuelia (s. 1962) pidetään laajalti yhtenä kotimaisen rytmimusiikki- ja klubiskenen suurimpana vaikuttajana, ja hän on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran deejiinä, muusikkona, äänitaiteilijana, promoottorina, radiojuontajana ja yrittäjänä 1970-luvulta lähtien.

Etenkin Fat Beat Sound Systemin ensimmäisiä vuosia leimaavat lukuisat muutokset kokoonpanossa. Kaikki lähti siitä, kun Bunuel kysyi Mitja Tuuralaa (Cool Sheiks) toiseksi deejiiksi kokoonpanoon. Tämän liityttyä mukaan, joukkoon tulivat pian myös saksofonisti-huilisti Heikki “Hepa” Halme (Cool Sheiks, Tuomari Nurmio, Halme Prospekt, Bad Ass Brass Band) ja trumpetisti Antero Priha (Marjo Leinonen & Huff’n’Puff, Bad Ass Brass Band, Afrojazz Quintet).

Ensimmäiset vaihdokset tapahtuivat, kun DJ Slow otti Tuuralan roolin tämän lähdettyä kiertämään konserttisaleja J. Karjalainen Electric Saunan kanssa. Valitettavasti myös Slow oli hyvin pian aivan yhtä kiireinen muiden projektiensa kanssa ja luopui yhtä lailla jäsenyydestään. Mutta nyt tilalle tulivatkin perkussionisti Abdissa “Mamba” Assefa (Giant Robot, The Five Corners Quintet, Kimmo Pohjonen, Nuspirit Helsinki), rumpali Samuli Kosminen ja basisti Jukka “Jukkis” Kiviniemi (Sami Saari, Ismo Alanko, Jukka Poika & Jenkkarekka, Nuspirit Helsinki).

Fat Beat Sound System esittää hidastempoista elektronista musiikkia vaikutteilla aina Jamaikalta Afrikkaan. Yhtye on itse kuvaillut eklektistä tyyliään englanninkielisillä sloganeilla, kuten “We Came To Slow Down” and “Mentally Fat”. Solisteina ryhmän kappaleilla on kuultu Hosni Boudalia, Palefacea, Tommy Lindgreniä (Don Johnson Big Band, GG Caravan and Ricky-Tick Big Band), Heidi Kiviharjua ja Danny Tayloria. Yhtye on myös äänittänyt biisejä yhdessä ulkomaisten artistien Jhelisa Anderson (USA), Sandra Melody (UK) ja Okou (FRA) kanssa. Vaikka Fat Beat Sound System ei koskaan tehnyt varsinaista läpimurtoa kansainvälisesti, ryhmä on saavuttanut arvostetun aseman kotimaisten rytmimusiikin ystävien parissa studioäänitystensä ja inspiroivien live-esitysten ansiosta erityisesti ajanjaksolla ennen ja jälkeen vuosituhannen vaihteen.

Suomalaisen mustan rytmimusiikin jatkumossa Fat Beat Sound System edusti eturivissä pitkään virtausta, jolloin kansainvälisten vaikutteiden kautta elektroniset rytmit ja vivahteet ottivat entistä vahvempaa jalansijaa funkahtavan orgaanisen rytmimusiikin äänimaailmassa. Fat Beat Sound System teki kymmenen vuoden keikkatauon jälkeen paluun vuonna 2018 live-esiintymisten ja uuden Fat Brazil -singlen merkeissä, jolla vieraili solistina Bossapoika. Myös Antero Priha palasi takaisin kokoonpanoon. Joten eklektisten seikkalijoidemme tarina jatkuu yhä. Mutta kuka tietää minne…

Teksti: Joonas Kervinen

Diskografia

• Feed The Vocalists (Exogenic Breaks Records, 2007)
• Late Downtown EP (Exogenic Breaks Records, 2006)
• Fala Fala (Exogenic Breaks Records, 2005)
• Baba Sheriff EP (Exogenic Breaks Records, 2005)
• Quality EP (Tiger Records, 2002)

Tiesitkö?

Fat Beat Sound System uskoo nimensä mukaisesti runsaaseen musiikilliseen ilmaisuun, muhkeisiin bassolinjoihin ja big beat -tyylisiin rytmeihin. Etenkin live-esiintymisissään bändi painottaa mahdollisimman rajoittamatonta musiikillista vapautta ja improvisaatiolla on suuri merkitys. Fat Beat Sound System on esiintynyt useilla tärkeimmistä suomalaisista musiikkifestivaaleista, kuten Pori Jazz, Helsinki Festival, Ilosaarirock, Provinssirock, Funky Elephant, World Village ja Imatra Big Band Festival.

Kun DJ Bunuel juhlisti 40-vuotista taiteilijan uraansa vuonna 2017, legendaarisella Helsingin Kulttuuritalolla järjestetyssä tapahtumassa oli ohjelmassa yli viisi tuntia live-musiikkia, enemmän kuin 100 muusikkoa esiintymässä, useita kertaluonteisia erikoiskeikkoja sekä toistakymmentä deejiitä.

Bunuel nimeää nykyään työnsä, kuten dj-keikkansa ja säännölliset radio-ohjelmansa (Lux ja Jazzklubi Ylen kanavilla), nimikkeellä Kohti Valoa DJ Bunuel. Hän on ollut myös aktiivisesti mukana hankkeissa, kuten Mieletöntä valoa, jossa etenkin mielenterveyskuntoutujat ja kehitysvammaiset oppivat ja saavat mahdollisuuksia luoda media- ja kulttuurisisältöä.e media and culture.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Cool Sheiks

Jo viidellä eri vuosikymmenellä soittanut ja edelleen esiintyvä Cool Sheiks on yksi legendaarisimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin akteista. Yhtye on usein kutsunut itse musiikkiaan työväenluokan jazziksi.

ei aktiivinen

Giant Robot

Giant Robot on vuosina 1997-2008 toiminut, alan piireissä mainetta niittänyt kokoonpano, joka yhdisteli eklektisessä, elektronisesti ja instrumenteilla soitetussa musiikissaan hiphopia, dubia, r&b:tä, funkia, popia ja live-esiintymisissään jopa krautrockia.

aktiivinen

Paleface

Karri “Paleface” Miettinen (myös Daddy Pales ja Kalkkilaivan Kapteeni) on poliittisen ja yhteiskunnallisen suomiräpin kärkihahmo, joka tunnetaan musiikkinsa ohella aktivismistaan ja kannanotoistaan. Hän aloitti rap-uransa 2000-luvun alussa riimittelemällä englanniksi, joka oli myös kielenä kolmella Suomen...