Paleface

Bio

Karri “Paleface” Miettinen (myös Daddy Pales ja Kalkkilaivan Kapteeni) on poliittisen ja yhteiskunnallisen suomiräpin kärkihahmo, joka tunnetaan musiikkinsa ohella aktivismistaan ja kannanotoistaan. Hän aloitti rap-uransa 2000-luvun alussa riimittelemällä englanniksi, joka oli myös kielenä kolmella Suomen virallisille listoillekin yltäneellä ensimmäisellä levyllä. Artistinimi juontaa juurensa vaihto-oppilasvuosilta Yhdysvalloissa, jossa hänen afroamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaistaustaiset ystävänsä alkoivat kutsua miestä “kalpeanaamaksi”.

Ensimmäinen suomenkielinen albumi Helsinki–Shangri-La vuonna 2010 oli Palefacen läpimurtolevy, ja siitä lähtien kappaleet ovat pääasiallisesti olleet suomeksi. Sanoituksissa otettiin vahvasti kantaa useisiin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja ilmiöihin Suomessa, mikä on ollut lähtökohtana myöhemmilläkin levyillä. Helsinki–Shangri-La myi platinaa vuonna 2011, ja sitä pidetään yhtenä suomiräpin merkkiteoksista. Myös uudelleenmiksauksia levyn kappaleista sisältävä Palaneen käryä (2011) nousi Suomen viralliselle albumilistalle.

Vuonna 2012 julkaistu Maan tapa -levy esitteli Palefacen uuden yhtyeen Räjähtävän Nyrkin, ja menestys jatkui kaksi vuotta myöhemmän Luova tuho -albumin merkeissä. Näiden välissä vuonna 2013 ilmestyi kohtuullisen menestynyt, amerikkalaisräppäri Matren kanssa tehty ns. split-albumi Food for the Gods, jolla kuullaan myös Palefacen englanninkielistä riimittelyä. Viime vuosien kollaboraatioita ovat olleet marginaalisemmat pienjulkaisut: Laulavan Union rinnalla amerikansuomalaisia työväen protestilauluja uudelleensovittava Tie vapauteen (2019) ja kollaboraatiolevy Ruma (2021) jazz-rumpali Mikko Hassisen kokoonpanon Elektro GT:n kanssa, jotka eivät ole yltäneet Suomen albumilistalle toisin kuin kaikki Palefacen muut levyt.

“Kalkkilaivan kapteeni” on tehnyt paljon yhteistyötä sekä levyillä että etenkin esiintymisissään live-muusikoiden, kuten orkesteri Räjähtävän Nyrkin, kanssa. Erityisesti tämän ansiosta musiikki on ylittänyt suosiossaan genrerajoja, ja siinä voi kuulla vahvoja vaikutteita esimerkiksi funkista, rhythm’n’bluesista, jazzista ja folkista. Live-yhtyeessä ovat soittaneet muun muassa laulaja-kosketinsoittaja Tuomo Prättälä (Tuomo, The Q-Continuum), kitaristi Aki Haarala (The Q-Continuum, Lightboxer), kosketinsoittaja Emil Luukkonen (Lightboxer), rumpalit Jaska Lukkarinen (Ricky-Tick Big Band, Dalindèo) ja Mikko Pöyhönen (Lightboxer, Rhythm Funk Masters), basisti Heikki Laine (Elektro GT, Njet Njet 9, The Q-Continuum, Tomi Salesvuo Funk Attack) sekä Tuukka “DJ Leijonamieli” Rahkola.

Paleface on ollut soolouransa ohella yksi pääsolisteista kokoonpanoissa Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, GG Caravan ja Conscious Youths, vieraillut esiintyjänä vuosien varrella useiden artistien kappaleilla ja konserteissa sekä tuottanut Amnesty Internationalin Suomen osaston juhlavuoden albumin Mitä vapaus on vuonna 2011. Tämän ohella aktiivista toimintaa on ollut radiojuontajana, deejiinä, suomiräpin tietokirjailijana ja monessa muussa roolissa.

Erityisesti levyn Helsinki–Shangri-La’n tiimoilta Palefacelle on myönnetty monia tunnustuksia, kuten vuonna 2010 kaksi EMMA-palkintoa ja valinta Vuoden miessolistiksi. Tuon vuoden Funky Awardseissa hänet palkittiin Vuoden levystä ja Vuoden biisistä sekä Vuoden artistina. Myös albumi Luova tuho valittiin Vuoden hiphop-levyksi Funky Amigosin palkintogaalassa 2014.

Paleface on saanut merkittävän palkinnon Suomen Kulttuurirahastolta vuonna 2016 “nykyajan runonlaulusta ja sosiaalisesta tarkkanäköisyydestä” erityisesti suomenkielisellä soolourallaan ja Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -kollektiivissa. Hänelle ja kirjailija Esa Salmiselle on myönnetty vuonna 2019 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto teoksesta Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja (Like).

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Timo Happonen
Feature-kuva: Jere Elo

Diskografia

Soololevyt:

• Luova tuho (2014) (Exogenic Music Group)
• Maan tapa (2012) (XO Records)
• Palaneen käryä (remix-levy, 2011) (XO Records)
• Helsinki–Shangri-La (2010) (XO Records)
• Studio Tan (2007) (BMG Finland)
• Quarter Past (2003) (BMG Finland)
• The Pale Ontologist (2001) (BMG Finland)

Yhteislevyt:

• Ruma (Elektro GT:n kanssa, 2021) (Eclipse Music)
• Tie vapauteen (Laulavan Unionin kanssa, 2019) (Finalmix Records)
• Food for the Gods (Matren kanssa, 2013) (Exogenic Music Group)

Kokoelmalevyt:

• Back to Square One (2011) (RCA)

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana:

• Pidä valot päällä (2018) (Jaskaa / Royal Mint Records)
• Korottaa panoksii (2015) (Rokka / Sony Music)
• Burnaa (2013) (Rokka / Sony Music)

GG Caravan:

• GG Caravan (2012) (Live Nation)

Conscious Youths:

• See Why (2008) (Virgin Music)

Tiesitkö?

Karri “Paleface” Miettinen on syntynyt Järvenpäässä ja asunut ennen Helsinkiin asettautumistaan myös muun muassa Tampereella, Raumalla ja Hämeenlinnassa. Hän on opiskellut englantilaista filologiaa, kääntänyt tv-ohjelmia sekä toiminut suomenkielisenä ääninäyttelijänä animaatioelokuvissa Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit (2011) ja Lentsikat (2013).

Sama herrasmies on toimittanut teoksen Rappiotaidetta – Suomiräpin tekijät (Like, 2011), joka keskittyy kotimaisen hiphopin historiaan ja ominaispiirteisiin. Hän on myös kuratoinut valokuvanäyttelyn Ilmaa – Suomiräppiä 1986-2015 sekä Svart Recordsin julkaiseman kokoelmalevyn Nauhat – Suomiräpin underground 1988-1996, jotka käsittelivät samaa aihepiiriä.

Paleface osallistui vieraana Linnan juhliin vuonna 2010 sekä esiintyi siellä vuonna 2018 yhdessä Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa (katso linkit).

Photo: Joni Sarkki

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jesse Markin

Räppäri-laulaja Jesse Markin yhdistelee useita rytmimusiikin nykytyylejä ja eri genrejä monimuotoisella tavalla niin taustansa kuin ennakkoluulottoman lähestymistapansa puolesta. Hän ampaisi 2010-luvun lopulla nopeasti hiphop-piirien marginaalista suuren yleisön tuntemaksi eturivin rock-tähdeksi. Hänet on ehditty huomioida myös...

aktiivinen

Q-Continuum

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on...

ei aktiivinen

Ricky-Tick Big Band

Vuonna 2010 perustettu Ricky-Tick Big Band lähti alun perin liikkeelle instrumentaaliyhtyeenä, mutta kehittyi pian sen jälkeen koko maan tuntemaksi ilmiöksi, kun räppärit Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren olivat liittyneet kokoonpanon eturiviin.