Jesse Markin

Uusi levy tulossa pian! Klikkaa!

Bio

Räppäri-laulaja Jesse Markin yhdistelee useita rytmimusiikin nykytyylejä ja eri genrejä monimuotoisella tavalla niin taustansa kuin ennakkoluulottoman lähestymistapansa puolesta. Hän ampaisi 2010-luvun lopulla nopeasti hiphop-piirien marginaalista suuren yleisön tuntemaksi eturivin rock-tähdeksi. Hänet on ehditty huomioida myös hänen kansainväliseksi kuvaillun tyylinsä ja kahden menestyslevynsä ansiosta ulkomailla. Jo ennen ensilevyä musiikkilehti Soundi oli valinnut Jesse Markinin vuoden 2018 parhaaksi tulokkaaksi ja soolouran ensimmäisen singlen kappaleesta “Blood” tehty musiikkivideo oli palkittu Oulun musiikkivideofestivaaleilla.

Debyyttilevy Folk näki päivänvalon toukokuussa 2019, minkä myötä Markin niitti mainetta seuraavana vuonna muun muassa arvostetussa Emma-gaalassa vuoden tulokkaana ja kriitikoiden valintana. Hänelle myönnettiin myös yhdessä tuottaja Totte Rautiaisen (Pietarin Spektaakkeli, The Irrationals) Teosto-palkinto samana vuonna, Femma-gaalan Vuoden merkittävimmän artistin tunnustus sekä Vuoden albumi -voitto Indie Awardseissa. Jesse Markin olikin yksi vuoden palkituimmista muusikoista Suomessa.

Toinen albumi, musiikillisesti aiempaakin eklektisempi Noir (2021) ilmestyi kesäkuussa 2021 ja oli sekin ehdolla Vuoden rock -kategoriassa Emma-gaalassa. Siinä missä ensilevyllä hip hopin, soulin ja r&b:n perinteet kuuluivat vahvasti, jälkimmäistä on kuvailtu eräänlaiseksi tyylilajien raja-aitoja kumartelemattomaksi nykyfuusioksi, jossa yhtä lailla mukana on psykedeelistä rockia, sielukasta hybridipopia sekä progressiivista folkia. Helsingin Sanomat kuvaili levyarvioissaan, että “Noir on ihanaa musiikkia, koska se kuulostaa kaikelta mahdolliselta.”

Toisen arvostelu- ja yleisömenestyksen myötä Jesse Markinia on pidetty yhtenä alan suurimmista suomalaisista indielupauksista sekä täällä että kansainvälisillä markkinoilla. Hän on saanut jonkin verran huomiota myös ulkomaisissa medioissa, kuten American Songwriter, Fault Magazine, Afropunk ja CQ Japan. Hänet on nähty lavalla eri puolilla Eurooppaa esimerkiksi Eurosonic-, Iceland Airwaves– ja Ja Ja Ja London -tapahtumissa. Jesse Markin esiintyy yleensä live-yhtyeensä kanssa, jossa ovat soittaneet muun muassa molemmilla levyilläkin kuultavat rumpali Teppo Mäkynen (The Stance Brothers, Teddy Rok Seven) ja kitaristi Nicolas “Leissi” Rehn (Piirpauke, Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet).

Ennen soolouraansa mies ehti niittää mainetta ja toimia jo yli vuosikymmenen ajan tuottaja Simo “SimonSound” Tuomisen rinnalla nimellä Thelo Ekow rap-ryhmä The Megaphone Statessa. Duo julkaisi kolme arvostettua levyä Home of the Knockout Artist (2009), VLA Kings (2012) ja Ghost (2014). He esiintyivät ympäri Suomea, viimeisimmän levynsä myötä muun muassa Funky Elephant -festivaalilla ja tamperelaisella Blockfest‒hiphop-festivaalilla vuonna 2015. Jesse Markinin soolomateriaali on ns. boom bap -hiphopiin keskittyvään The Megaphone Stateen verrattuna varsin erilaista kaikessa eklektisyydessään. Hän on myös laajentanut ilmaisuaan räppäyksestä laulamiseen.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Valokuvat: Tero Ahonen

Diskografia

Soololevyt:

• Noir (2021)
• Folk (2019)

The Megaphone Staten kanssa:

• Ghost (2014)
• VLA Kings (2012)
• Home of the Knockout Artist (2009)

Tiesitkö?

Jesse Markin on alun perin syntynyt Liberiassa ja muutti 6-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen isänsä kotimaasta Ghanasta. Hän varttui Viljakkalan pikkukaupungissa Pirkanmaalla ja puhuu ehtaa “Mansen murretta” toisena äidinkielenään englannin ohella. Vaikka sanoituksissa käsitellään laajalti erilaisia aiheita, Markin on usein viitannut lyriikoissaan myös tähän taustaansa.

Syksyllä 2020 Jesse Markin osallistui MTV3:lla esitettyyn Tanssii tähtien kanssa -viihdeohjelmaan.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jimi Tenor

Jimi Tenor on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin artisteista, jolla on ollut tapana esiintyä satojen vuosittaisten keikkojen merkeissä huomattavasti enemmän ulkomailla ympäri maailman kuin Suomessa.

aktiivinen

Mama Longhorn

”Porin rytmitankiksi” kutsuttu Mama Longhorn tekee afrobeat- ja funk-pohjaista musiikkia fuusioiden sitä eklektisiin, monimuotoisiin ja rajoja kaihtaviin vaikutteisiin. Musiikissa tarttuviin melodioihin ja afrorytmeihin, improvisaatiohenkiseen soitantaan ja sen psykedeelisiin, toisinaan melankolisiin sävyihin yhdistyvät solisti Eeva Poijärven...

aktiivinen

The Stance Brothers

Monessa liemessä keitetty ja useissa kokoonpanoissa vaikuttanut rumpali-tuottaja Teppo “Teddy Rok” Mäkynen esitteli vuonna 2007 salamyhkäisen The Stance Brothersin. Levyllä kyseessä on kuitenkin yhden hengen orkesteri, jossa Teppo Mäkynen soittaa satunnaisia vierailijoita lukuunottamatta itse kaikkia...