Mama Longhorn

Mama Longhornin neljäs levy soi myös maailmalla

”Porin rytmitankki” vie omaperäistä ja psykedeelistä soundiaan entistäkin syvemmille ja kiintoisammille vesille 19.1.2024 julkaistulla neljännellä levyllään Extinct But Still Alive. Levyn ja erityisesti sen kappaleen ”Rowing High Rowing Low” on löytänyt paljon uutta kansainvälistä fanikuntaa eri puolilta Manner-Eurooppaa aina Australiaan ja Meksikoon saakka.

Kuuntele uusi levy YouTubessa »
Tsekkaa livetaltiointi biisistä ”Turn Again Hourglass” (YouTube) »

Bio

“Rytmitankiksi” kutsuttu Mama Longhorn tekee afrobeat- ja funk-pohjaista musiikkia fuusioiden sitä monimuotoisiin vaikutteisiin. Bändin kotikaupunki Pori on jazz-festivaaliensa ohella tunnettu useista progressiivisen ja kokeellisen rockin suurnimistä. Jäsenillä on myös kokemusta soundillisesti hyvin monenlaisista eri kokoonpanoista, minkä voi kuulla vahvana omaleimaisuutena eklektisessä ja perinteisiä rajoja kaihtavassa tuotannossa. Musiikissa tarttuviin melodioihin ja afrorytmeihin, improvisaatiohenkiseen soitantaan ja sen psykedeelisiin, toisinaan melankolisiin sävyihin yhdistyvät solisti Eeva Poijärven persoonallinen, pohjoista mystiikkaa huokuva laulu ja kuulaat äänimaisemat, mikä erottaa Mama Longhornin omalla tyylillään muista vertauskohdista. Satakunnan taidetoimikunta myönsi yhtyeelle vuoden 2015 taidepalkinnon.

2010-luvun alkupuolella perustettu, tätä nykyä kymmenhenkinen Mama Longhorn on julkaissut kolme kriitikoiden ja fanien ylistämää albumia. Kappaleissa käsitellään laajaa kirjoa eri aiheita synkempiäkään sellaisia kaihtamatta. Vuoden 2021 levyllään Let It Run yhtye liikkui temaattisesti muun muassa ilmastonmuutoksen tunnelmissa (“Island After Island”) ja näyttelijäntyön menestyksen haasteissa (“Barry Primus”). Musiikillisesti yhtye ei ole kaihtanut poikkeuksellisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi klarinetin ja ambient-äänimaisemien yhdistämistä perinteisempiin afrikkalaisesta rytmimusiikista tuttuihin elementteihin. Mama Longhorn julkaisi odotetun neljännen levynsä Extinct But Still Alive tammikuussa 2024. Musiikillisesti se vie yhtyeen ilmaisua uudenlaisiin, entistä progressiivisempiin ja psykedeelisempiin sfääreihin mielenkiintoisilla vaikutteilla myös muualta maailmasta.

Mama Longhornin avainhahmoja ovat vuosien varrella olleet etenkin tuottaja sekä kosketin- ja lyömäsoittaja Kai Johansson (Salaneuvosto) ja basisti Mikko Elo (Kuusumun Profeetta, Ektroverde, Vahvistusharha). Yhtye on kuitenkin tunnettu siitä, että kaikki jäsenet osallistuvat aktiivisesti kappaleiden säveltämiseen ja sovittamiseen.

Kokoonpanossa soittavat nykyään edellä mainittujen ohella kitaristit Tuomas Grönlund (Teemu Elon Puhuvat Eläimet) ja Valtteri Mäkitalo sekä klarinetisti Saija Santavirta, saksofonisti Jukka Kettula ja trumpetisti Juho Nordman. Perkussionistina toimii Tatu Tyykilä, rumpalina Janne Huhtala. Ensimmäisen levyn aikoihin yhtyeessä lauloi ja soitti lyömäsoittimia myös guinealaistaustainen Faouzi Fawaz. Yhtyeen toisella levyllä kahdessa kappaleessa vierailee solistina Jesse Markin (tunnettu myös taiteilijanimellä Thelo Ekow), joka on saavuttanut suurta suosiota sooloartistina ja nähty vierailemassa myös Mama Longhornin keikoilla.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Valokuvat: Janne Alhonpää

Diskografia

• Extinct But Still Alive (Soit Se Silti, 2024)
• Let It Run (Soit Se Silti, 2021)
• Age Two (Karkia Mistika, Seeker, 2017)
• Enter The Rhythm Tank (Karkia Mistika, Seeker, 2014)

Tiesitkö?

Yhtyeen nimi juontaa juurensa 90-luvulle, jolloin Mikko Elo ja Kai Johansson katselivat televisiosta Avara luonto -sarjaa, jossa esiteltiin naarassarvikuono nimeltä Mama Longhorn. Tämän hahmon mukaan he jo silloin päättivät tulevaisuudessa nimetä yhteisen yhtyeensä.

Mikko Elo on toiminut muusikon uransa ohella pitkäaikaisena kulttuuritoimittajana Satakunnan Kansa -sanomalehdessä. Hän on toimittanut myös Elon Merkit – Musiikin lumoissa‒podcast-sarjaa, jossa esitellään porilaislähtöisiä musiikintekijöitä hiphopista klassiseen. Levyn Let It Run tuottanut Kai Johansson on tehnyt myös taiteilijanimellä Holik hiphopia ja nimellä Fajro omaa dub-tuotantoaan.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Dashing Waves

Urbaania multietnistä maailmangrooveaan esittävä, vuonna 1997 perustettu Dashing Waves oli jo vuosituhanteen vaihteessa aikaansa edellä. Kongolaissuomalaisen solisti Cheka Kalupalan ja kolmen eri sisarusparin ympärille rakentunut helsinkiläinen yhtye on nyt jälleen ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin.

aktiivinen

Jesse Markin

Räppäri-laulaja Jesse Markin yhdistelee useita rytmimusiikin nykytyylejä ja eri genrejä monimuotoisella tavalla niin taustansa kuin ennakkoluulottoman lähestymistapansa puolesta. Hän ampaisi 2010-luvun lopulla nopeasti hiphop-piirien marginaalista suuren yleisön tuntemaksi eturivin rock-tähdeksi. Hänet on ehditty huomioida myös...