Nicole Willis

Bio

Brooklynilaislähtöinen Nicole Willis (s. 1963) esiintyi 1980-luvulla kotikaupungissaan New Yorkissa solistina useissa paikallisesti trendaavissa orkestereissa, kuten The Hello Strangers, Blue Period sekä Disco Donut, jossa basistina tuolloin soitti mm. Beastie Boys -yhtyeen räppärinä myöhemmin tunnettu Ad-Rock eli Adam Horovitz. Hän loi uraansa vielä samalla vuosikymmenellä lontoolaisyhtyeissä Washington Week in Review ja The The sekä 90-luvun alkupuolella amerikkalaisessa neo soul -kokoonpanossa Repercussions, joka levytti kuuluisalle Mo’ Wax -levymerkille. Jälkimmäisen kanssa hän teki yhteistyötä myös vuonna 1995 amerikkalaisen Curtis Mayfieldin ja vuonna 1999 brittiläisen Leftfield-yhtyeen kanssa.

Suomalaisella soulin ja rytmimusiikin kentällä Nicole Willison saavuttanut asemansa ja luonut nimensä 2000-luvulla yhdessä The Soul Investigators -yhtyeen kanssa, joka on keskittynyt retrosouliin ja -funkiin. Ennen tätä hän ehti Suomessa jo esiintyä Jimi Tenorin albumilla Out Of Nowhere (2000) ja Nuspirit Helsingin itsenimetyllä debyyttilevyllä vuonna 2002 sekä julkaista kaksi soololevyä Soul Makeover (2000) ja Be It (2003).

Nicole Willis & The Soul Investigators julkaisivat kaiken kaikkiaan kolme levyä, joista etenkin vuonna 2005 ilmestynyt Keep Reachin’ Up nautti kansainvälistäkin arvostusta ja sitä on pelkästään Spotifyssa kuunneltu toista miljoonaa kertaa. Esimerkiksi legendaarinen deejii ja musiikkivaikuttaja Gilles Peterson valitsi kappaleen “Feeling Free” vuoden kappaleeksi World Wide Awardseissaan. Julkisuutta tuli myös siitä, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli valinnut levyn nimikkokappaleen yhtenä henkilökohtaisena suosikkina Spotify-listalleen. Myös kaksi myöhempää levyä eli entistä tiukemmin funkkaava Tortured Soul (2013) ja Happiness In Every Style (2015) menestyivät ja keräsivät kehuja.

The Soul Investigators -yhteistyön jälkeen Nicole Willisiltä tuli vuonna 2017 ulos jatsikkaampaa soulia edustava yhteislevy My Name Is Nicole Willis yhdessä helsinkiläisen UMO Jazz Orchestran kanssa. Vuoden 2019 EP-levy Soul Sensation uuden yhtyeen Banda Palomitan kanssa oli tietynlainen paluu retrosoulin parista aiempaan diskosouliin, jota Willis oli tehnyt. Hän on tiettävästi työskennellyt sittemmin ainakin Kalifornia-Keken kanssa uuden materiaalin parissa.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Sami Mannerheimo
Feature-kuva: Lassi Lehto

Diskografia

Albumit:

• My Soul Sensation (2019) (Persephone Records)
• My Name Is Nicole Willis (2017) (with UMO Jazz Orchestra) (Persephone Records)
• Happiness in Every Style (2015) (with The Soul investigators) (Timmion Records)
• I Give To You My Love & Devotion (2014) (as Cola & Jimmu) (Herakles Records)
• Enigmatic (2013) (as Cola & Jimmu) (Herakles Records)
• Tortured Soul (2013) (with The Soul Investigators) (Timmion Records)
• Keep Reachin’ Up Remixed (2007) (with The Soul Investigators) (Above The Clouds Records, UK)
• Keep Reachin Up (2005) (with The Soul Investigators) (Timmion Records)
• Be It (2004) (Puu/Sähkö Recordings)
• Soul Makeover (2000) (Puu/Sähkö Recordings)
• Charmed Life (1997) (Pony Canyon Records, Japan)
• Earth and Heaven (1995) (Warner Brothers/Reprise, USA)

Tiesitkö?

Nicole Willis oli aiemmin naimisissa Jimi Tenorin kanssa, jonka kanssa he ovat nimellä Cola & Jimmu julkaisseet musiikkia, kuten housea ja soulia yhdistelevät levytEnigmatic (2013) ja I Give To You My Love and Devotion (2014) combining house and disco soul together. Hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2009 Lahden Taideinstituutista ja työstää aktiivisesti myös kuvataidetta.

Kuva: Lassi Lehto

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jimi Tenor

Jimi Tenor on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin artisteista, jolla on ollut tapana esiintyä satojen vuosittaisten keikkojen merkeissä huomattavasti enemmän ulkomailla ympäri maailman kuin Suomessa.

aktiivinen

Marjo Leinonen

Blues-rock‒laulaja Marjo Leinonen (s. 1966) on yksi pitkäaikaisimmista ja legendaarisimmista edelleen aktiivisista juurimusiikin artisteista Suomessa. , rock ja soul ovat olleet Marjo Leinosen musiikin keskiössä hieman vaihtelevin painotuksin kokoonpanosta riippuen.

aktiivinen

The Soul Investigators

Instrumentaaliyhtyeenä vuonna 1997 aloittanut The Soul Investigators on yksi tunnetuimmista ja ansioituneimmista suomalaisista funk- ja soul-kokoonpanoista. Alkuperäiskokoonpanoon kuuluvat Pete Toikkanen (kitara), Sami Kantelinen (basso), Jukka Sarapää (rummut) ja Antti Määttänen (urut) ovat edelleen retrosoundia edustavan...