Bobby Oroza

Bobby Oroza niittää mainetta maailmalla!

Suomalaisen retro soul -komeetta Bobby Orozan kesällä 2022 ilmestynyt toinen levy Get On The Otherside on kerännyt suitsutusta maailmanlaajuisesti. Kiertueohjelmistoon lukeutuivat sen julkaisun jälkeen muun muassa lukuisat määrät esiintymisiä Yhdysvalloissa ja Japanissa, moni näistä oli jo ennakkoon loppuunmyytyjä.

YouTube: Bobby Oroza – I Got Love – Live At Diamond Mine (video) »
YouTube: Bobby Oroza – Sweet Agony (video) »
Bandcamp »

Bobby Oroza

Bio

Helsinkiläinen Bobby Oroza (oik. nim. Boris Nordin) esittää retrohenkistä, raa’aksi mutta melodiseksi ja lempeäksi kuvailtua soulia yhdessä Timmion Recordsin studioyhtyeenäkin tunnetun Cold Diamond & Minkin kanssa. Triona esiintyvässä kokoonpanossa soittavat kitaristi Seppo Salmi, basisti Sami Kantelinen ja rumpali Jukka Sarapää.

Orozan levytykset on lisensioitu arvostetulle newyorkilaiselle Big Crown Recordsille, ja hän on saanut paljon faneja etenkin Yhdysvaltain latinalaisamerikkalaisissa yhteisöissä. Retrotyylisessä musiikissa on kuultavissa paljon vaikutteita ns. west coast latin soulista, jota erityisesti Kalifornian suunnalla on tehty vuosikymmeniä. Oroza on niittänyt mainetta muun muassa chicano-väestön lowrider-kulttuurissa laajemminkin.

Debyyttilevy This Love ilmestyi maaliskuussa 2019. Big Crown Records on julkaissut myös vuodesta 2018 lähtien kaikki seiskatuumaiset singlet. Vuonna 2020 Bobby Oroza vieraili solistina newyorkilaisen Leon Michelsin (Sharon Jones & The Dap-Kings, Menahan Street Band, Lee Fields & The Expressions…) pitkäaikaisen El Michels Affair -projektin tuoreella single-raidalla “Reasons”. Timmion Recordsin julkaisema vuoden 2016 ensisingle “This Love” päätyi myös räppäri Earl Sweatshirtin sämpläämäksi raidalla “Hat Trick”, mikä herätti kansainvälistä kiinnostusta jo ennen ensilevyä.

Maaliskuussa 2022 Big Crown Records julkaisi Bobby Orozan uuden EP:n The Otherside. Se edelsi täyspitkää levyä Get On The Otherside, joka ilmestyi 10. kesäkuuta ja on kerännyt suitsutusta maailmanlaajuisesti sekä faneilta että kriitikoilta. Kesän ja syksyn 2022 maailmanvalloitukseen lukeutuvat muun muassa kiertueet Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Koko Orozan taustayhtye soittaa retrofunk-/soul-yhtye The Soul Investigatorsissa, jota Sami Kantelinen ja Jukka Sarapää olivat niin ikään perustamassa 90-luvulla. Cold Diamond & Minkiä onkin toisinaan kutsuttu “torvisektioista riisutuksi versioksi” orkesterista. Kitaristi Seppo Salmi on aiemmin soittanut ja esiintynyt muun muassa Soul Captain Bandissa, Reino & The Rhinosissa ja Paukkumaississa sekä Jukka Pojan, Raappanan ja Nopsajalan yhtyeissä. Sooloartistina hän on julkaissut vuonna 2005 nimellä Seppo Paarma tunnustetun reggae-levyn Pidä liekkis, jossa hän toimi myös solistina. Hän oli hieman samanlaisessa roolissa myös alan piireissä hyvin tunnetussa Kompostikoplassa, jonka ainoaksi jäänyt levy Jukka Poika ja Kompostikopla ilmestyi vuonna 2003.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

• Get On The Other Side (2022) (Big Crown Records)
• Bobby Oroza and Cold Diamond & Mink (2019) – This Love Instrumentals (Big Crown Records)
• This Love (2019) (Big Crown Records)

Tiesitkö?

Bobby Oroza tulee muusikkoperheestä. Hänen isänsä on kuvanveistäjä ja jazz-kitaristi Antti Nordin ja äitinsä bolivialainen tunnettu tangolaulaja ja runoilija Siboné Oroza. Suomessa vaikuttavat laulaja-muusikot Siiri Nordin ja Reino Nordin ovat hänen sisarpuoliaan, ja laulaja-kitaristi Franka Oroza (Few) on hänen siskonsa. Hän on myös soittanut kitaristina velipuolensa yhtyeen Reino & The Rhinosin albumilla Tähän tyyliin (2008) ja EP-levyllä Nuoret siivet (2009).

Oroza on sanonut esimerkiksi Qwest TV:n haastattelussa saaneensa kodistaan ja vanhemmiltaan suuren osa vaikutteista musiikkiinsa. Tämän ohella hän sanoo oppineensa musiikista kaikkein eniten Kuubassa, jossa asui ja opiskeli musiikkia nuorena neljän kuukauden intensiivisen jakson.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Nicole Willis

Suomalaisella soulin ja rytmimusiikin kentällä Nicole Willison saavuttanut asemansa ja luonut nimensä 2000-luvulla yhdessä The Soul Investigators -yhtyeen kanssa, joka on keskittynyt retrosouliin ja -funkiin. Hän on levyttänyt myös sooloartistina ja muissa yhteyksissä jazzikasta soulia...

ei aktiivinen

Soul Captain Band

Soul Captain Band on vuonna 1997 perustettu yhtye, joka oli avainroolissa nostaessaan suomireggaetä laajalti tunnetuksi ja suosionsa huipulle 90-luvun lopulta lähtien. Bändi pohjalta on syntynyt muun muassa Sound Explosion Band, lasten orkesteri Paukkumaissi ja monet...

aktiivinen

The Soul Investigators

Instrumentaaliyhtyeenä vuonna 1997 aloittanut The Soul Investigators on yksi tunnetuimmista ja ansioituneimmista suomalaisista funk- ja soul-kokoonpanoista. Alkuperäiskokoonpanoon kuuluvat Pete Toikkanen (kitara), Sami Kantelinen (basso), Jukka Sarapää (rummut) ja Antti Määttänen (urut) ovat edelleen retrosoundia edustavan...