Soul Captain Band

Bio

Soul Captain Band on vuonna 1997 perustettu yhtye, joka oli avainroolissa nostaessaan suomireggaetä laajalti tunnetuksi ja suosionsa huipulle 90-luvun lopulta lähtien. Sen perustajajäseniä ovat kitaristi Seppo “Shenga” Salmi, kosketinsoittaja-tuottaja Tommi “Bommitommi” Tikkanen, kitaristi Jori Hulkkonen, basisti Kari Hulkkonen sekä laulaja Jukka “Jukka Poika” Rousu.

Pitkäaikaisimpia jäseniä on myös laulaja Antti “Nopsajalka” Hakala, joka liittyi pian perustamisen jälkeen yhtyeeseen. Muita merkittävimpiä muusikoita ovat olleet mm. pasunisti Erno Haukkala (Ernie Hawks & The Soul Investigators, Jätkäjätkät, Alamaailman Vasarat, Paukkumaissi), trumpetisti Eero Savela, saksofonisti Antti Kana sekä taustalaulaja-perkussionisti Sonja Korkman. Rumpaleina ovat toimineet ainakin Jyri Sariola, Jaakko Lukkarinen, Joakim Bachmann ja Reino “Bongo Rhino” Nordin.

Soul Captain Band julkaisi omakustanteena itsenimetyn debyytti-EP:n vuonna 1999 ja loi alkuvaiheessa maineensa etenkin Helsingin seudulla lukuisilla loppuunmyydyillä live-esiintymisillä. Jukka Pojan tuolloiset sanoitukset liittivät orkesterin eräänlaiseen vastakulttuurin eturiviin vuosituhanteen vaiheessa, joka toi bändille monia faneja ja johti äänittämään yhdessä Hiski Salomaan kanssa kappaleen “Vapauden kaiho” Amnestynjuhlavuosikokoelmalle. Soul Captain Bandin jälkeen Jukka Poika sanoutui irti monista aiemmista sanoituksistaan ja kuvaili niitä nuoruudensa uhoksi. Osassa vanhempaa fanikuntaa tämä on aiheuttanut suuttumusta tai pettymystä.

Vannoutuneimpien fanien parissa vuonna 2001 Wolfram Recordsin julkaisema debyyttilevy Jokaiselle tulta ei varsinaisesti tarjonnut mitään uutta, koska suurin osa kappaleista oli jo kuultu useaan kertaan erilaisina roots-henkisinä versioina muissa epävirallisemmissa yhteyksissä, kuten ryhmän vetämässä jokaviikkoisessa Kompostiradio-ohjelmassa. Näitä kliinisemmin tuotettu ja Suomenlinnan Seawolf-studiolla äänitetty levy oli kuitenkin ansaitusti Soul Captain Bandin läpimurto, sillä se nousi Suomen virallisella albumilistalla aina sijalle #6 saakka ja sai paljon radiosoittoa. Tämä käynnisti lopullisesti ns. suomireggaebuumin, joka on nostanut Jukka Pojan ja Raappanan kaltaiset artistit koko kansan tietoisuuteen.

Jukka Poika lopetti vuonna 2002 Soul Captain Bandissa, jonka jälkeen hän pian julkaisi arvostetun Parhaat-levyn Nopsajalan kanssa nimellä Kapteeni Ä-ni. Seuraavana vuonna näki päivänvalon yhtä lailla hieno ja tunnustettu reggae-dub-rap‒albumi Jukka Poika & Kompostikopla. Nimestään huolimatta Kompostikoplan taustalla oli lähes sama tuttu SCB:n kokoonpano, joka jo ennen levyä oli esittänyt livenä tällä nimellä kappaleitaan sound system -pohjalta ilman orkesteria.

Vuoden 2002 loppupuolella yhtye teki nimellä Ylivoima yhteistyötä pitkän linjan rock-muusikko Pelle Miljoonan kanssa julkaisten levyn Todistaja ja kiersi alkuvuodesta 2003 esiintymässä ympäri Suomea. Bändi sai pian myös uudet reggae-solistit Nopsajalan ja Seppo Paarman rinnalle marokkolaissyntyisestä Momo Catista (Saganor) sekä sambialaistaustaisesta Papa Zaista. Tällä uudistuneella kokoonpanolla Soul Captain Band julkaisi viimeisen levynsä Tanssijan valinta vuonna 2004.

Jukka Poika jatkoi uraansa oman Jenkkarekka-yhtyeensä kanssa ja on menestynyt 2010-luvulta lähtien pop-henkisemmän suomireggaen sanansaattajana. Muut SCB:n jäsenet ovat sittemmin vaikuttaneet muissa mustan rytmimusiikin suomalaisyhtyeissä (The Soul Investigators, Jätkäjätkät, Reino & The Rhinos…) tai sooloartisteina. Myös EMMA-palkittu lastenmusiikkiyhtye Paukkumaissi syntyi tältä pohjalta vuonna 2006.

Eri reggae-artistien (ml. Jukka Pojan) taustayhtyeenä ja instrumentaalibändinä soittanut Sound Explosion Band syntyi Soul Captain Bandin jäljiltä vuonna 2007, kun uuden materiaalin tekeminen ja keikkailu oli päätetty lopettaa. Soul Captain Band teki kuitenkin vielä keväällä 2009 kertaluontoisen juhlakiertueen, kun Jokaiselle tulta -levyä oli myyty Suomessa kultalevyyn oikeuttava määrä.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

Albumit:

• Tanssijan valinta (2004) (Wolfram Records)
• Todistaja (2002, yhdessä Pelle Miljoonan kanssa nimellä Ylivoima) (Wolfram Records)
• Jokaiselle tulta (2001) (Wolfram Records)

EP’t:

• Soul Captain Band (1999) (omakustanne)

Tiesitkö?

Soul Captain Bandin kappaleiden sanoituksissa kuuluivat alkuvuosina yhteiskunnallisen kantaaottavuuden rinnalla myös vahvasti kristilliset arvot ja uskonnollisuus. Tämä nousee kaikkein vahvimmin esiin yhtyeen omakustanne-EP:n kappaleissa sekä esimerkiksi Jokaiselle tulta -levyn raidalla “Sadrak, Mesak ja Abednego”. Tämä ei toki ole sinänsä poikkeuksellista, koska myös Jamaikalla syntynyt rastafarismi on muotoutunut kristilliseltä pohjalta.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jätkäjätkät

Jätkäjätkät keikkaili ennen levytyksiään jo lähes viiden vuoden ajan nimellä Asa & Jätkäjätkät esittäen tuolloin räppäri Asan kappaleita ja toimien tämän livebändinä sekä Suomessa että ulkomailla. Yhtye yhdistelee eklektisesti useita genrejä sekä balkanilaisvaikutteita ja on...

aktiivinen

Laulurastas

Laulurastas on jyväskyläläinen roots reggae -yhtye, joka niitti alun perin mainetta vuosituhanteen vaihteessa suomireggaen ensimmäisellä kukoistuskaudella. Orkesteri palasi alkuperäisellä kokoonpanollaan yhteen 2013 ja julkaisi itsenimetyn debyyttilevynsä viimein vuonna 2019.

aktiivinen

Puppa J

“Maailmankansalainen” Puppa J (oik. nim. Janne Siro) on yksi vuosituhanteen vaihteen alkuperäisiä suomireggaepioneereja. Hän on tehnyt aktiivisesti uraa solistina, kitaristina ja säveltäjänä sekä sooloartistina että useissa eri kokoonpanoissa.