Dalindèo

Uusi kehuttu Laurell & Sun Dog -duo

Dalindèon nokkamiehen Valtteri Laurell Pöyhösen uusi duo Laurell & Sun Dog on herättänyt ihastusta ensialbuminsa Mingling with… julkaisusta (27.10.2023) lähtien niin kriitikoiden parissa kuin livekeikoilla mm. Tampere Jazz Happeningissa. Esimerkiksi Desibeli.net antoi älppärille täydet viisi tähteä.

Levarvio Desibeli.netissä »
Kuuntele/osta levy Bandcampista »

Bio

Helsinkiläinen Dalindèo tunnetaan 2000-luvun jazzin yhtenä suomalaisena kärkinimenä, tyylillisenä edelläkävijänä sekä perinteitä kunnioittavana mutta myös rajoja rikkovana liveyhtyeenä. Musiikkia ovat tyypillisesti leimanneet elokuvallisuus ja vahvat melodiat, etenkin aiemmassa vaiheessa myös tanssittavuus. Sitä on varsin osuvasti kuvattu eräänlaiseksi yhdistelmäksi kaurismäkimäistä tunnelmaa ja tarantinomaisia vaaran ja jännityksen väristyksiä. Eklektisyys sekä levystä toiseen vaihtuvat teemat ja musiikilliset vaikutteet ovat olleet merkittävässä roolissa alusta alkaen, minkä ansiosta bändi on kerännyt suosiota myös perinteisten jazz-piirien ulkopuolella.

Dalindèoon kitaristi-pianisti-säveltäjä-tuottaja Valtteri Laurell Pöyhösen johtama ja vuonna 2003 perustama jazz-sekstetti, jonka muita alkuperäisjäseniä ovat perkussionisti Rasmus Pailos (Asa & Band, Jätkäjätkät, The Slag Brig Project, Astro Can Caravan), trumpetisti Jose Mäenpää (Ricky-Tick Big Band, Fly, Josén Pimeä Puoli), huilisti-tenorisaksofonisti Petri “Pope” Puolitaival (Ricky-Tick Big Band, Jukka Eskola Orquesta Bossa, Jo Stance, Leningrad Cowboys, Sleepy Sleepers), basisti Timo Tuppurainen (U-Street All Stars, Lenni-Kalle Taipale) ja rumpali Jaska Lukkarinen (Ricky-Tick Big Band, Soul Captain Band, Kalevi Louhivuori Quintet). Basistiksi vaihtui jo seuraavana vuonna Pekka Lehti (The JP’s, J. Karjalainen & Mustat Lasit, JP’s Organ Trio), minkä jälkeen kokoonpano ei ole muuttunut.

Bändi on julkaissut viisi levyä, joista debyytti Open Scenes ilmestyi vuonna 2006 ja viimeisin Follow The Dark Money vuonna 2020. Dalindèo profiloitui etenkin alussa vahvasti ns. tanssijazz-yhtyeenä trooppisine brassivaikutteineen. Sittemmin repertuaari on laajentunut entisestään, esimerkiksi kolmas levy Kallio ammentaa vahvoja vaikutteita suomalaisesta 1960-luvun pop-musiikista ja kotimaisista tangotraditioista. Se voitti muun muassa vuoden 2013 Funky Awards -palkintogaalassa Vuoden levy -kategorian sekä Emma-palkinnon vuoden parhaana jazz-levynä. Viimeisimmän albumin temaattinen yhteiskunnallinen ja poliittinen kannanotto sekä entistä tummasävyisemmät sävellykset ovat vieneet musiikkia aiempaa vakavampaan ja intensiivisempään suuntaan.

Etenkin tuoreimmat levyt ovat saaneet kriitikoilta suitsutusta ja menestyneet kohtuullisen hyvin myös ulkomailla. Arvostettu brittimerkki BBE Music julkaisi albumit teemalevyt Kallio (2013) ja Slavic Souls (2016) sekä EP-levyn One More Devil (2017) kansainvälisille markkinoille, joissa myös musiikkimedia on ne huomioinut. Dalindèo on esiintynyt yli 16 maassa Lontoon legendaarisesta Jazz Cafésta lähtien sekä tunnetuilla kotimaisilla festivaaleilla, kuten Flow, Ilosaarirock ja Helsingin Juhlaviikot. Yhtye on nähty vuosien varrella myös monissa Funky Amigosin tapahtumissa, kuten Funky Elephant -festivaalilla kahdesti.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Miikka Pirinen

Diskografia

Albumit:

• Follow The Dark Money (2020) (KHY Suomen Musiikki)
• Slavic Souls (2016) (KHY Suomen Musiikki / BBE Records)
• Kallio (2013) (KHY Suomen Musiikki / BBE Records)
• Soundtrack For The Sound Eye (2009) (Ricky-Tick Records)
• Open Scenes (2006) (Ricky-Tick Records, KHY Suomen Musiikki)

EP’t:

• Dark Money (2020) (KHY Suomen Musiikki)
• One More Devil (2017) (KHY Suomen Musiikki / BBE Records)
• Vintage Voyage EP (2008) (Ricky-Tick Records)

Tiesitkö?

Sekstetin johtohahmo säveltäjä Valtteri Laurell Pöyhönen on Dalindèon ohella liidannut maineikasta, 20-henkistä Ricky-Tick Big Bandia, joka on ollut yksi alan suosituimmista kokoonpanoista Suomessa 2010-luvulla. Hän on tehnyt tämän ohella muusikkona muuta yhteistyötä esimerkiksi UMO Jazz Orchestran, saksofonisti Timo Lassyn ja räppäri Palefacen kanssa. Debyyttisoololevy Tigers Are Better Looking ilmestyi alkuvuodesta 2023 We Jazz Recordsin kautta ja on kerännyt loistavia arvosteluja kriitikoilta.

Vuodesta 2009 lähtien Valtteri on pitänyt tukikohtaa Berliinin ja Helsingin välillä. Hän on vuosien varrella opiskellut Pariisin konservatoriossa, Codartsin taideyliopistossa Rotterdamissa ja Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jätkäjätkät

Jätkäjätkät keikkaili ennen levytyksiään jo lähes viiden vuoden ajan nimellä Asa & Jätkäjätkät esittäen tuolloin räppäri Asan kappaleita ja toimien tämän livebändinä sekä Suomessa että ulkomailla. Yhtye yhdistelee eklektisesti useita genrejä sekä balkanilaisvaikutteita ja on...

ei aktiivinen

Ricky-Tick Big Band

Vuonna 2010 perustettu Ricky-Tick Big Band lähti alun perin liikkeelle instrumentaaliyhtyeenä, mutta kehittyi pian sen jälkeen koko maan tuntemaksi ilmiöksi, kun räppärit Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren olivat liittyneet kokoonpanon eturiviin.

ei aktiivinen

Soul Captain Band

Soul Captain Band on vuonna 1997 perustettu yhtye, joka oli avainroolissa nostaessaan suomireggaetä laajalti tunnetuksi ja suosionsa huipulle 90-luvun lopulta lähtien. Bändi pohjalta on syntynyt muun muassa Sound Explosion Band, lasten orkesteri Paukkumaissi ja monet...