Don Johnson Big Band

DJBB:ltä jo kahdeksas albumi ulos!

Don Johnson Big Bandin kahdeksas levy Midnight Movement ilmestyy 5. huhtikuuta 2024. Lukuisten vierailijoiden tähdittämää levyä kuullaan myös valovoimaisilla live-keikoilla, jotka ovat ilmeisen kovassa iskussa ainakin taannoisten kriitikoita ja faneja ihastuttaneiden 20-vuotisjuhlakeikkojen perusteella! Bändi on kiertueella keväällä -24.

Lue lisää Svart Recordsin www-sivuilta »
Katso tulevat live-keikat Live Nationin kalenterista »

Bio

1990-luvun puolivälissä perustettu Don Johnson Big Band (DJBB) on englanninkielellä esiintyvä orgaaninen hiphop-yhtye, joka lainaa vaikutteita lukuisista eri genreistä. Bändi sai alkunsa räppäri Tommy “Father Metro” Lindgrenin, kosketinsoittaja Johannes Laihon ja kitaristi-basisti-rumpali Kari Saarilahden lukiovuosina sekä täydentyi pian neljännellä jäsenellä, saksofonisti-huilisti Pekka Mikkosella. Beatbox-taiteilija Felix Zenger liittyi vakiokokoonpanoon 2010-luvun loppupuolella.

Don Johnson Big Band tuli suurelle yleisölle tunnetuksi omakustanteena julkaistulla debyyttilevyllään Support de Microphones, joka ilmestyi vuonna 2000. Se nousi kotimaan myyntilistojen kärkeen ja on yhä yksi historian Suomen kaikkien aikojen myydyimmistä omakustannelevyistä. Bändin faneista useimmat pitävät erityisesti sitä ja kolme vuotta myöhemmin julkaistua Breaking Daylight -levyä yhä klassikon asemassa. Myös tuoreemmat levyt, kuten Digital Physical (2018) ja sen jatko-osa Physical Digital (2022), ammentavat vaikutteensa tämän päivän valtavirran mukaisesta populäärisestä rytmimusiikista. Kahdeksannella, 5. huhtikuuta 2024 ilmestyvällä Midnight Movement -albumilla lauluosuuksia kuullaan englanniksi, suomeksi, arabiaksi ja espanjaksi, ja solisti Tommy Lindgrenin räppää ensimmäistä kertaa suomen kielellä. Levyllä on myös valtava määrä erilaisia vierailijoita jazz-trumpetisteista solisteihin ja erilaisiin rytmimuusikoihin.

Yhtyeen levyt ovat toistuvasti saaneet hyvän vastaanoton ja moni niistä on myynyt kultaa ja platinaa. Se sai EMMA-palkinnot albumeistaan Breaking Daylight (2003) ja DJBB (2006) sekä ensiksi mainitun biisistä “One MC, One Delay”. Don Johnson Big Band valittiin Funky Awardseissa vuonna 2003 Vuoden bändiksi. Ryhmä tunnetaan levyjen ohella vahvana livebändinä, ja se on keikkaillut tärkeimpien kotimaisten festivaalien ohella ulkomailla muun muassa Pietarissa, Tallinnassa ja Pekingissä vuonna 2005 järjestetyllä Chaoyang International Pop Music -festivaalilla. Ranskan Cannesissa toteutetussa musiikkialan MIDEM 2016 -suurtapahtumassa heidät nähtiin suomalaisen musiikin avajaisillassa yhtyeiden, kuten The Rasmus, Nightwish ja HIM, rinnalla.

Sekä levyillä että etenkin live-keikoilla yhtyeen seurassa on totuttu näkemään vuosien varrella lukuisa määrä erilaisia vierailijoita. Näihin ovat lukeutuneet muun muassa laulaja Emma Salokoski, kitaristi Petteri Sariola, viulisti Pekka Kuusisto, popfolk-duo Eva & Manu sekä perkussionistit Juuso Hannukainen (Rinneradio, Rhythm Funk Masters, Suhinators) ja Tero Rantanen (Kuukumina, CapeNape & The Foundation). Don Johnson Big Band on lämmitellyt esimerkiksi Kanye Westiä, James Brownia ja Jamiroquaita.

Rap-solisti Tommy Lindgren on etenkin DJBB:n kappaleilla jakanut mielipiteitään, toisten arvostaessa ja toisten pitäessä hänen tyyliään etenkin takavuosina liian monotonisena. Lindgren on toiminut yhtenä big band jazzia ja hiphopia yhdistelevän Ricky-Tick Big Band & Julkisen Sanan sekä räppiä romanimusiikkiin fuusioivan GG Caravanin pääsolisteista. Hän on julkaissut myös yhden sooloalbumin Sininen kaupunki (2006).

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

• Midnight Movement (2024) (Beat Back)
• Digital Physical (2022) (Beat Back)
• Physical Digital (2018) (Beat Back)
• Fiesta (2012) (Beat Back / Live Nation)
• Records Are Forever (2009) (Beat Back / Universal)
• Don Johnson Big Band (2006) (Beat Back / Universal)
• Breaking Daylight (2003) (Beat Back / Universal)
• Support de Microphones (2000) (Beat Back, omakustanne)

Tiesitkö?

Don Johnson Big Bandin nimi viittaa Miami Vice -televisiosarjan näyttelijään Don Johnsoniin. Nimi syntyi kokoonpanon alkuaikoina spontaanisti ja salamannopeasti, kun bändin harjoitustilojen varauslistaan oli saatava jokin nimi yhtyeelle.

Tommy Lindgren tunnetaan myös ihmisoikeusaktivismistaan, ja hän on toiminut musiikin ohella esimerkiksi Suomen Amnestyn tiedottajana ja toimitussihteerinä, Lasten ja nuorten säätiön Dreams-toiminnassa ja televisiossa.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Emma Salokoski

Emma Salokoski on yksi tunnetuimmista ja monipuolisimmista suomalaisista eturivin solisteista. Hän nousi esiin 2000-luvun alkupuolella yhtenä neo soul -yhtye Quintessencen alkuperäisjäsenenä ja tämän pohjalta perustetun funk-kokoonpano The Q-Continuumin vakiovierailijana.

aktiivinen

Q-Continuum

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on...

ei aktiivinen

Ricky-Tick Big Band

Vuonna 2010 perustettu Ricky-Tick Big Band lähti alun perin liikkeelle instrumentaaliyhtyeenä, mutta kehittyi pian sen jälkeen koko maan tuntemaksi ilmiöksi, kun räppärit Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren olivat liittyneet kokoonpanon eturiviin.