Q-Continuum

Bio

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on kuulunut esimerkiksi vahvoina p-funk -vaikutteina kappaleissa. Molemmat kokoonpanot olivat osaltaan rakentamassa soul-funk-jazz -skenen nykypilareita Suomessa ja edelsivät jäsentensä suurempaa menestystä sooloartisteina ja muissa kokoonpanoissa.

Tuottajakaksikko Nestorin eli laulaja-kosketinsoittaja Tuomo “Organ Kane” Prättälän ja kitaristi Aki Haaralan tavoin orkesterin ytimessä ovat myös Quintessencestä tutut basisti Heikki Laine ja rumpali Mikko Kaakkuriniemi. Levyillä ja keikoilla ovat esiintyneet myös esimerkiksi trumpetisti Verneri Pohjola, pasunisti Ilmari Pohjola ja laulaja Emma Salokoski sekä viimeisimmällä This Is The Marienhof (2006) -albumilla kuullut solistit Tommy “Father Metro” Lindgren (Don Johnson Big Band), Paleface, Puppa J ja Axl Smith. Parhaimmillaan kollektiivi onkin paisunut peräti 15-henkiseksi.

Alkuperäinen tarkoitus oli julkaista ainostaan pari EP-levyä, joista ensimmäisenä päivänvalon vuonna 2003 näki Organ Kane presents: The Quintessential Grooves Vol. 1. Materiaalia kertyi kuitenkin nopeasti niin paljon, että seuraavana vuonna sen jatkoksi jo ilmestyi tupla-albumi Organ Kane’s Quintessential Grooves.Vaikka seuraava, astetta kaupallisempi Marienhof-levy myi paremmin nousten Suomen listoillekin, debyyttiä usein arvostetaan alan piireissä bändin merkittävimpänä saavutuksena ja tärkeänä suomalaisen nykygrooven klassikkona. Vuoden 2005 EP-julkaisun Love in Fashion kappaleet on lohkaistu samalta albumilta vinyyliä varten.

The Q-Continuum aktivoitui uudelleen pitkän tauon jälkeen vuonna 2017, kun Royal Mint ja Texicalli Records julkaisivat bändin uuden singlen “All Night Long”. Yhtye on myös esiintynyt satunnaisesti livekeikoilla tämän jälkeen.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Kuvat: Sami Mannerheimo

Diskografia

Albumit:

• Q-Continuum presents: This Is The Marienhof (2006) (Jupiter)
• Organ Kane’s Quintessential Grooves (2004) (Jupiter)

EP’t:

• Love in Fashion (2005) (Jupiter)
• Organ Kane presents: The Quintessential Grooves Vol. 1 (2003) (Jupiter)

Tiesitkö?

Quintessencen debyyttilevyn Talk Less Listen More kaksi vuotta myöhemmin 2004 julkaistulta uusintapainokselta bonusraitana #11 löytyvä “Funky Ass Guitar” on yhtyeen rytmisektion jamisessio, jota pidetään The Q-Continuumin lähtölaukauksena. Tuottajakaksikko Prättälä ja Haarala alkoivat sen jäljiltä työstämään lisää kappaleita uudelle kokoonpanolle.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Cool Sheiks

Jo viidellä eri vuosikymmenellä soittanut ja edelleen esiintyvä Cool Sheiks on yksi legendaarisimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin akteista. Yhtye on usein kutsunut itse musiikkiaan työväenluokan jazziksi.

aktiivinen

Quintessence

Quintessence on mustan rytmimusiikin suomalaisessa skenessä laajasti arvostettu ja sitä kansainvälistänyt yhtye, joka vaikutti ja toimi erityisesti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Se myös edelsi pitkälti samasta kokoonpanosta rakennettua funk-painotteisempaa The Q-Continuumia.

aktiivinen

Tuomo

Soul-laulaja, kosketinsoittaja ja jazz-muusikko, joka on vaikuttanut vahvasti paikallisessa skenessä viime vuosikymmeninä mutta vuosien myötä hakenut yhä kansainvälisempää pohjaa omalle musiikilleen. Vuoden 2007 debyytti My Thing on yksi suomalaisen soulin klassikoista ja edelleen Tuomon menestynein...