Emma Salokoski

Bio

Emma Salokoski on yksi tunnetuimmista ja monipuolisimmista suomalaisista eturivin solisteista. Hän nousi esiin 2000-luvun alkupuolella yhtenä neo soul -yhtye Quintessencen alkuperäisjäsenenä ja tämän pohjalta perustetun funk-kokoonpano The Q-Continuumin vakiovierailijana. Sittemmin hän on tullut tunnetuksi omasta lattarivaikutteisesta yhtyeestään, folk-, rock-, iskelmä- ja pop-kappaleistaan eri projekteissa sekä laaja-alaisesta yhteistyöstä eri artistien kanssa.

Emma Salokoski Trio syntyi samoihin aikoihin 2000-luvun alkuvuosina yhdessä kitaristi Mikko Kososen ja power metal -yhtye Stratovariuksesta paremmin tunnetunbasisti Lauri Porran kanssa. Kokoonpano laajeni Emma Salokoski Ensembleksi pari vuotta myöhemmin, jolloin mukaan tulivat Q-perheestä tuttu kosketinsoittaja Tuomo Prättälä ja rumpali Marko Timonen (Värttinä, Ismo Alanko Säätiö, Zetaboo). Bändi yhdisteli kolmella levyllään tyypillisesti brasilialaisia rytmejä ja esimerkiksi bossa novaa omiin musiikillisiin lähtökohtiinsa ja suomenkielisiin sanoituksiin.

Vuonna 2015 Salokoski julkaisi ensimmäisen varsinaisen soololevynsä Kiellettyjä asioita, joka oli uusi askel ja aluevaltaus modernin iskelmäpopin vesille. Samalla se merkitsi yhteistyön päättymistä aiemman pitkäaikaisen yhtyeen kanssa.

Yhteisprojekteihin lukeutuu solistina toimiminen Teosto-palkitun jazz-yhtye Ilmiliekki Quartetin kahdella ruotsinkielisellä albumilla Vi sålde våra hemman (2009) ja Ligger du fortfarande i sängen! (2018). Lisäksi Emma Salokoskelta on tullut runoista ammentava levy Omani uni (2010) yhdessä laulaja Maria Ylipään kanssa sekä vuotta myöhemmin UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa esitetty, Blue Noten julkaisema kaksikielinen lasten jazz-levy Rytmihyrrä – Eläinlauluja lapsille / Rytmyra – Djursånger för barn. Hän on myös yksi a cappella-/improvisaatioryhmä Aito Collectiven jäsenistä.

Salokoskea on kuvailtu herkäksi tulkitsijaksi ja monipuoliseksi solistiksi, joka viihtyy niin sinfoniaorkesterin rinnalla kuin rock-festivaalien päälavoilla tai vaikka harmonikkavirtuoosi Johanna Juholan seurassa duo-keikalla. Hän on esiintynyt aktiivisesti Suomessa mutta myös eri kokoonpanoissa ympäri Eurooppaa ja Aasiassa. Vierailevana solistina Salokoskea on kuultu muun muassa Don Johnson Big Bandin, Husky Rescuen, Tuomon ja Sami Saaren levyillä sekä lukemattomien muiden artistien seurassa lavalla Jukka Perkosta ja Severi Pyysalosta aina Sakari Kukkoon.

Salokosken vuosien varrella julkaisemat soolo- ja yhteislevyt ovat menestyneet erinomaisesti ja viihtyneet toistuvasti Suomen virallisella albumilistalla. Hänet palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2006 naissolistina. Vantaan kaupunki myönsi Salokoskelle vuonna 2020 kulttuuripalkinnon ansioituneena paikallisena taiteilijana monipuolisuudestaan, taitavuudestaan ja muuntautumiskyvystään. Ilmiliekki Quartetin kanssa tehty yhteislevy Ligger du fortfarande i sängen! oli ehdokkaana vuoden 2018 Jazz-Emman voittajaksi.

Diskografia

Emma Salokoski

• Kiellettyjä asioita (2015) (Warner Music Finland)

Emma Salokoski Ensemble

• Valoa pimeään (2012) (Warner Music Finland)
• Veden alla (2008) (Texicalli)
• Kaksi mannerta (2005) (Texicalli)

Emma Salokoski Trio

• Puutarhassa EP (2003) (Texicalli)

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet

• Joulu, joulu, jul (2022) (We Jazz Records)
• Ligger du fortfarande i sängen! (2018) (Svart Records)
• Vi sålde våra hemman (2009) (Suomen Musiikki)

Emma Salokoski & UMO Helsinki Jazz Orchestra

• Rytmihyrrä – Eläinlauluja lapsille / Rytmyra – Djursånger för barn (2011) (EMI)

Emma Salokoski & Maria Ylipää

• Omani uni (2010) (Texicalli)

Quintessence

• 5 am (2004) (Jupiter)
• Talk Less Listen More (2002) (Texicalli)
• White Light (EP 2001) (Dorado)

The Q-Continuum

• Q-Continuum presents: This Is The Marienhof (2006) (Jupiter)
• Love in Fashion EP (2005) (Jupiter)
• Organ Kane’s Quintessential Grooves (2004) (Jupiter)
• Organ Kane presents: The Quintessential Grooves Vol. 1 EP (2003) (Jupiter)

Tiesitkö?

Emma Salokoski johtaa omaa kuoroa Emma Salokoski Voices, joka on esittänyt poikkitaiteellisia musiikkiteatterinäytelmiä. Hän on opiskellut laulupedagogiikkaa ja rytmistä kuoronjohtoa Kööpenhaminassa. Salokoski on lisäksi työskennellyt äänenkäyttövalmentajana, näytellyt sivuroolissa Pekka Mandartin ohjaamassa Keisarikunta-elokuvassa (2004) ja tehnyt tv-työtä Kuorosota-musiikkikilpailuohjelmassa kaudella 2010–2011.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Q-Continuum

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on...

aktiivinen

Quintessence

Quintessence on mustan rytmimusiikin suomalaisessa skenessä laajasti arvostettu ja sitä kansainvälistänyt yhtye, joka vaikutti ja toimi erityisesti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Se myös edelsi pitkälti samasta kokoonpanosta rakennettua funk-painotteisempaa The Q-Continuumia.

aktiivinen

Tuomo

Soul-laulaja, kosketinsoittaja ja jazz-muusikko, joka on vaikuttanut vahvasti paikallisessa skenessä viime vuosikymmeninä mutta vuosien myötä hakenut yhä kansainvälisempää pohjaa omalle musiikilleen. Vuoden 2007 debyytti My Thing on yksi suomalaisen soulin klassikoista ja edelleen Tuomon menestynein...