Emilia Sisco

Bio

Retrotyylistä soulia, bluesia ja jazzia esittävää laulaja-lauluntekijä Emilia Siscoa (oik. nim. Emilia Heinonen) on jo vuosia pidetty yhtenä kotimaisen rytmimusiikkiskenen suurimpana lupauksena, joka on uraansa luodessaan alati vain kehittynyt ja antanut timanttina odottaa hioutumistaan. Ennen kuin kansainvälisesti arvostettu helsinkiläinen Timmion Records otti hänet suojiinsa vuonna 2018, hän ehti saman vuosikymmenen alkupuolella vaikuttaa kokoonpanoissa Emilia & The Soulmates ja Half Past Never Band, jotka ovat monelle tuttuja esimerkiksi Funky Elephant -festivaaleilta.

Vanhempien levyhylly oli täynnä vinyylilevyjä bluesista jazziin ja souliin, joten ei sinänsä ihme, että Emilia Sisco päätyi myös luomaan nimeä suomalaisissa blues-piireissä. Hän on esiintynyt ympäri Eurooppaa alalla tunnetun saksalaisen Ruf Records -levymerkin perinteisellä Blues Caravan -kiertueella, ja hänet valittiin Finnish Blues Awards -gaalassa Vuoden 2017 tulokkaaksi. Hän oli myös jo pari vuotta aiemmin lyöttäytynyt yhteen paikallisen Helge Tallqvist Bandin kanssa, joilta on ilmestynyt alan piireissä yleisöltä ja kriitikoilta kehuja kerännyt itsenimetty EP sekä levy You Ain’t Heard vuonna 2018 suomalaisen Q-Recordsin kautta. Aiemmin hän esiintyi Herttoniemessä äänitettyä livealbumia myöten myös The Siberian Blues Huskies -yhtyeen vierailevana solistina.

Blues-painotteisten vuosien jälkeen Emilia Sisco siirtyi Timmionille ja julkaisi vuoden 2019 alussa maineikkaan Cold, Diamond & Mink -tuotantoryhmän kanssa tehdyn singlen ”Don’t Believe You Like That”, jolle on odotettu jo muutaman vuoden ajan jatkoa kokopitkän levyn muodossa. Laulajatar esiintyy nykyään oman The Northern Lights -yhtyeensä tai tämän pohjalta muodostetun kompaktimman kokoonpanonsa kanssa, josta ovat pasunisti Jay Kortehiston (Ricky-Tick Big Band, Jimi Tenor, Nu Spirit Helsinki) ja saksofonisti Joose Kyyrön (The Funky Sound Foundation, Frankosun and The Family) pohjalle rakentuva torvisektio sekä kosketinsoittaja Antti Ikola (The Regals)karsittu pois. Vakiomuusikoita keikoilla ovat olleet kitaristi Tuomas Metsberg (Jussi & The Boys, Luxury Liner), basisti Lasse Sirkko (Jussi & The Boys, Heartworn), rumpali Thomas Rönnholm (Saimaa, DDT Jazzband) sekä taustalaulajat Fatima Kortesoja (Half Past Never Band) ja Unna Kortehisto.

Emilia Sisco on laulajana tehnyt myös viime vuosina yhteistyötä eri artistien kanssa helsinkiläisestä Dub Vallilasta esimerkiksi räppäri Palefaceen ja kitaristi-laulaja Erja Lyytiseen, joiden kanssa he kiersivät Blue Christmas 2022 -kiertueella esiintymässä yhdessä. Hän pyrkii luomaan Timmion Recordsin kautta kansainvälistä uraa ja kävi alkuvuodesta 2023 Kalitorniassa tekemässä yhteistyötä mm. paikallisen underground-räppäri 3rd WRLD:n kanssa kappaleella ”Sixth St”.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Valokuvat: Kai Kuusisto

Diskografia

Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band:

• You Ain’t Heard (2018) (Q-Records)
• Emilia Sisco & Helge Tallqvist and His Band EP (2015) (Helge Tallqvist)

Tiesitkö?

Emilia Heinonen aloitti laulamisen jo nuorena esiintyen ensimmäistä kertaa julkisesti 15-vuotiaana rasisminvastaisessa konsertissa. Hän on kuvaillutkin, että suuri osa hänelle henkilökohtaisesti tärkeästä musiikista on jollain tapaa kantaa ottavaa ja maininnut inspiraationsa lähteiksi Billie Holidayn kaltaisten artistien ohella myös esimerkiksi afrobeat-legenda Fela Kutin.

Emilia Siscoa on kuultu muiden artistien levytysten ohella myös elokuva- ja televisioproduktioissa, joissa hän on esiintynyt. Näihin lukeutuvat palkittu Antti-Jussi Annilan ohjaama draamaelokuva Ikitie (2017), Anssi Mänttärin ohjaus Romanssi (2013) sekä 50-luvun kylmän sodan vakoojien maailmaan sijoittuva draamasarja Nyrkki (2021). Lisäksi hänellä on kokemusta työskentelystä äänitiimin jäsenenä eri produktioissa sekä kokopäiväisenä ääniteknikkona Suomen suurimmissa teattereissa.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Bobby Oroza

Helsinkiläinen Bobby Oroza (oik. nim. Boris Nordin) esittää retrohenkistä, raa’aksi mutta melodiseksi ja lempeäksi kuvailtua soulia yhdessä Timmion Recordsin studioyhtyeenäkin tunnetun Cold Diamond & Minkin kanssa. a hän on saanut paljon faneja etenkin Yhdysvaltain latinalaisamerikkalaisissa...

aktiivinen

Nicole Willis

Suomalaisella soulin ja rytmimusiikin kentällä Nicole Willison saavuttanut asemansa ja luonut nimensä 2000-luvulla yhdessä The Soul Investigators -yhtyeen kanssa, joka on keskittynyt retrosouliin ja -funkiin. Hän on levyttänyt myös sooloartistina ja muissa yhteyksissä jazzikasta soulia...

aktiivinen

The Soul Investigators

Instrumentaaliyhtyeenä vuonna 1997 aloittanut The Soul Investigators on yksi tunnetuimmista ja ansioituneimmista suomalaisista funk- ja soul-kokoonpanoista. Alkuperäiskokoonpanoon kuuluvat Pete Toikkanen (kitara), Sami Kantelinen (basso), Jukka Sarapää (rummut) ja Antti Määttänen (urut) ovat edelleen retrosoundia edustavan...