Tuomo

Tuomo & Markus ihastuttavat uudella levyllään!

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin duo-projekti Tuomo & Markus on ihastuttanut uudella levyllään Game Changing yleisön ja kriitikot joka puolella, ei ainoastaan Suomessa!

Kuuntele itse, mitä pidät älppäristä!

Albumin soittolista YouTubessa »
Kuuntele Spotifyssa »

Bio

Tuomo alias Tuomo Prättälä (tunnetaan myös artistinimellä Pratt) on suomalainen soul-laulaja, kosketinsoittaja ja jazz-muusikko, joka on vaikuttanut vahvasti paikallisessa skenessä viime vuosikymmeninä mutta vuosien myötä hakenut yhä kansainvälisempää pohjaa omalle musiikilleen. Hän tuli alun perin 2000-luvun alussa tunnetuksi osana neo-soul -yhtye Quintessenceä ja tämän pohjalta syntynyttä funk-kokoonpano The Q-Continuumia ennen ryhtymistään soolouralle.

Vuoden 2007 debyytti My Thing on yksi suomalaisen soulin klassikoista ja edelleen Tuomon menestynein levy. Ilmestyttyään se vietti Suomen virallisella albumilistalla yhteensä 15 viikkoa nousten parhaimmillaan sijalle #8. Se ilmestyi aivan kansainvälisen retrosoulbuumin kynnyksellä, ja levyn 1960-70 -luvuilta ammentava soundi otettiin ihastuksella vastaan kriitikkoja myöten. Heti perään samana vuonna laulaja-säveltäjä Tuomas Kailan johtaman Huban itsenimetty ja kriitikoiden kehuma debyyttilevy, jolla Tuomo toimi tärkeässä roolissa kosketinsoittajana ja toisena solistina.

Kaksi Tuomon ensimmäistä sooloalbumia julkaistiin erikseen Japanissa, jossa hän on käynyt kahdesti kiertueellakin. Myöhemmillä levyillään, jotka nekin ovat kaikki nousseet virallisille myyntilistoille Suomessa ja keränneet hyviä arvioita, Tuomon tyyli on askel kerrallaan siirtynyt kohti elektrosoulia, minkä voi kuulla kaikkein vahvimmin hänen vanhoja kaavoja rikkovassa nykytuotannossaan, mitä on julkaistu hänen oman Polygamy Records -levymerkkinsä kautta. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Bandcampissa ilmestynyt Quarantine Music -projekti sekä erilaiset single- ja EP-julkaisut vuoden 2021 aikana. Tuomo työskentelee tiettävästi tällä hetkellä uuden levyn parissa.

Vuonna 2016 ilmestyi laulaja-lauluntekijä Markus Nordenstrengin kanssa tehty, Yhdysvalloissa äänitetty Dead Circles -albumi duolta Tuomo & Markus. Americana-tyylisessä musiikissa psykedeeliseen folk rockiin yhdistyvät soul, blues, rhythm’n’blues ja muut ns. juurimusiikin muodot. Duon Pratt & Moody -nimellä tehty Timmion Recordsin sivuprojekti on herättänyt mielenkiintoa myös erityisesti Yhdysvaltain länsirannikon “latino-autonvirittely-soulpiireissä”. He ovat esiintyneet tämän myötä esimerkiksi maineikkaalla seattlelaisella KEXP-kanavalla livenä.

Tuomo Prättälä on soittanut myös yhtyeissä Paleface & Räjähtävä Nyrkki, The Northern Governors, Emma Salokoski Ensemble, Huba, Ilmiliekki Quartet ja MP4. Lisäksi hän säveltää ja tuottaa muita artisteja. Sony Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät maaliskuussa 2007 Sony Jazzpalkinnon hänelle. Eri kokoonpanojensa jäsenenä Prättälä on ollut monesti ehdolla Emma-palkinnon saajaksi sekä saanut esimerkiksi Teosto-palkinnon, Vuoden nuori taiteilija -tunnustuksen Finland Festivalsilta sekä Pori Jazzin antaman Ted Curson -palkinnon. Miehen musisointia voi kuulla myös Olavi Uusivirran, Scandinavian Music Groupin, Vesa-Matti Loirin ja Pepe Ahlqvistin levyillä.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Tero Ahonen

Diskografia

Sooloartistina

Levyt:

• My Thing (2007) (Jupiter/Texicalli Records)
• Reaches Out For You (2009) (Jupiter/Texicalli Records)
• My Own Private Sunday (2010) (Jupiter/Texicalli Records)
• The New Mystique (2014) (Sony Music Finland)

EP’t:

• Quarantine Music 1 (2020) (Self-released digi)

Tiesitkö?

Tuomo Prättälä on viime aikoina laajentanut sävellystyötään myös klassisen nykymusiikin puolelle. Maaliskuussa Oulu Sinfonia esitti ensi kertaa hänen mittavan Moog-syntetisaattoreille ja jousiorkesterille säveltämänsä teoksen “MOD” maaliskuussa 2022. Sävellyksissä impressionistisen ja myöhäisromanttisen kauden runsaat harmoniat yhdistyvät moderneihin atonaalisiin rakenteisiin ja äänimailmoihin.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Emma Salokoski

Emma Salokoski on yksi tunnetuimmista ja monipuolisimmista suomalaisista eturivin solisteista. Hän nousi esiin 2000-luvun alkupuolella yhtenä neo soul -yhtye Quintessencen alkuperäisjäsenenä ja tämän pohjalta perustetun funk-kokoonpano The Q-Continuumin vakiovierailijana.

aktiivinen

Q-Continuum

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on...

aktiivinen

Quintessence

Quintessence on mustan rytmimusiikin suomalaisessa skenessä laajasti arvostettu ja sitä kansainvälistänyt yhtye, joka vaikutti ja toimi erityisesti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Se myös edelsi pitkälti samasta kokoonpanosta rakennettua funk-painotteisempaa The Q-Continuumia.