Quintessence

Bio

Quintessence on mustan rytmimusiikin suomalaisessa skenessä laajasti arvostettu ja sitä kansainvälistänyt yhtye, joka vaikutti ja toimi erityisesti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Se myös edelsi pitkälti samasta kokoonpanosta rakennettua funk-painotteisempaa The Q-Continuumia. Quintessence sai alkunsa jazz-sävyisenä drum’n’bass triona vuonna 1993 kitaristi Aki Haaralan pyydettyä Jouni Helmisen alias DharmaOnen projektiin mukaan laulaja Emma Salokoskea, minkä tuloksena syntyi yhtyeen debyytti-EP:ltäkin White Light (2001) löytyvä nimikkokappale.

Bändinä Quintessence aloitti keikkailun 2000-luvun alussa, jolloin mukaan liittyivät basisti Heikki Laine, kosketinsoittaja-laulaja Tuomo Prättälä, rumpali Teppo Mäkynen, jonka tilalle myöhemmin astui Mikko Kaakkuriniemi, sekä Nuspirit Helsingistä ja Jimi Tenorin orkesterista lainalla ollut trumpetisti Jukka Eskola, jonka roolin otti pian Verneri Pohjola. Kaikki nämä muusikot ovat sittemmin menestyneet soolourillaan ja eri projekteissa, mutta Quintessence oli heille ensimmäinen varteenotettava ja pidempiaikainen levyttänyt kokoonpano. Soundi kehittyi erityisesti Prättälän myötä aiemmasta jammailutyylistä melodisemmaksi, minkä yhteydessä DharmaOne jätti yhtyeen.

Lontoolaisen Dorado Recordsin julkaiseman debyytti-EP:nsä ohella Quintessence julkaisi vain kaksi levyä: vuonna 2002 ilmestynyt Talk Less Listen More ja pari vuotta myöhemmin seurannut 5 am. Molemmat menestyivät hyvin nousten Suomen virallisille albumilistoille, ja ne ovat edelleen alan diggareiden suuresti arvostamia teoksia. Ensiksi mainittu oli ehdolla vuoden 2002 Jazz-Emman saajaksi. Se herätti myös legendaarisen brittiläisen deejiin ja musiikkivaikuttaja Gilles Petersonin kiinnostuksen, jonka World Wide‒radio-ohjelmassa Quintessencen musiikkia soitettiin ja toivottiin kuuntelijoiden puolesta toistuvasti.

Vuonna 2021 Quintessence teki 20-vuotisjuhliensa kunniaksi paluun tutulla kokoonpanolla esiintymällä muun muassa nettiin striimatussa Savoy JazzFest -tapahtumassa Helsingissä yhdessä Vantaan Viihdeorkesterin jousisektion kanssa sekä Pori Jazz -festivaalin konserttisarjassa. Yhtye on aiemmin esiintynyt myös eri puolilla Eurooppaa.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Feature-kuva: Jonna Örnberg

Diskografia

Albumit:

• 5 am (2004) (Jupiter)
• Talk Less Listen More (2002) (Texicalli)

EP’t:

• White Light (2001) (Dorado)

Tiesitkö?

Yhtyeen englanninkielinen nimi Quintessence viittaa alun perin Aristoteleen luonnonfilosofiassaan olettamaan viidenteen elementtiin (latinaksi quinta essentia) eli tarkemmin ottaen eetteriin, josta kuun yläpuolella oleva maailmankaikkeus hänen mukaansa koostuu, mutta myös perikuvaan tai olennaiseen. Tuomo Prättälän on sanonut, että maailmassa on noin 500 samaisen nimen saanutta yhtyettä.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Emma Salokoski

Emma Salokoski on yksi tunnetuimmista ja monipuolisimmista suomalaisista eturivin solisteista. Hän nousi esiin 2000-luvun alkupuolella yhtenä neo soul -yhtye Quintessencen alkuperäisjäsenenä ja tämän pohjalta perustetun funk-kokoonpano The Q-Continuumin vakiovierailijana.

aktiivinen

Q-Continuum

The Q-Continuum on neo soulista ammentavan Quintessencen ympärille vuonna 2002 syntynyt funk-yhtye, joka fuusioi musiikkiinsa aineksia etenkin soulista, jazzista ja hiphopista. Bändi tuli tunnetuksi erityisesti 2000-luvulla sisaryhtyeensä rinnalla selkeästi funkimpana ja gruuvimpana versiona, mikä on...

aktiivinen

Tuomo

Soul-laulaja, kosketinsoittaja ja jazz-muusikko, joka on vaikuttanut vahvasti paikallisessa skenessä viime vuosikymmeninä mutta vuosien myötä hakenut yhä kansainvälisempää pohjaa omalle musiikilleen. Vuoden 2007 debyytti My Thing on yksi suomalaisen soulin klassikoista ja edelleen Tuomon menestynein...