Laulurastas

Bio

Laulurastas on jyväskyläläinen roots reggae -yhtye, joka niitti alun perin mainetta vuosituhanteen vaihteessa suomireggaen ensimmäisellä kukoistuskaudella. Se julkaisi tuolloin muutaman seiskatuumaisen singlen ja levyäkin valmisteltiin, mutta sitä ei saatu koskaan valmiiksi ja bändi hajosi vuonna 2002. Yhtye ehti kuitenkin saavuttaa tietynlaisen kulttimaineen alan piireissä psykedeelisellä lähestymistavallaan.

Pääsolisti Profeetta katosi Keski-Suomen metsiin meditoimaan ja perusti uuden kokoonpanon Profeetta & Uusi Maailmanuskonto, joka julkaisi kolme analogisten syntetisaattorien, elektronisten rytmien ja dub-kaikujen sävyttämää levyä vuosien 2007‒2012 välillä. Myös suomireggae-yhtye Puppa J & Tasottavat syntyi Laulurastaan hajoamisen jäljiltä jääneistä muusikoista. Samat tekijät ovat myöhemmin vaikuttaneet myös esimerkiksi Muuan Miehen, Kuningasidean ja Liljan Loiston riveissä. Näistä viimeksi mainitun debyyttialbumin tuotti Laulurastaan miksaajanakin toiminut Toni Heinonen, joka traagisesti menehtyi alkuvuodesta 2021.

Orkesteri palasi alkuperäisellä kokoonpanollaan yhteen vuonna 2013 ja päätti viimeistellä valmiiksi kesken jääneen levynsä, jota oli alettu 90-luvun lopulla työstämään. Jossain vaiheessa kaikki äänitykset kuitenkin mystisesti katosivat, ja kaikki piti aloittaa joulukuussa 2017 jälleen alusta.

Lopulta Laulurastaan itsenimetty debyyttilevy valmistui ja julkaistiin vuonna 2019. Se on eräänlainen kokoelma yhtyeen vanhoista, mutta uudelleen tehdyistä kappaleista vuosikymmenten varrelta. Syvääluotaavaksi, eeppiseksi ja pimeäksi pohjoisen reggaeksi kuvailtu musiikki on tyylillisesti paluu suomireggaen juurille aikoihin, jolloin genre kehittyi poikkeuksellisen vahvaksi ja omaleimaiseksi paikalliseksi ilmiöksi. Alkuperäisen jamaikalaisen roots reggaen tyylisesti kappaleissa on usein vahva uskonnollinen sävy.

Laulurastas on sittemmin valmistellut seuraavaa levyänsä, joka koostuu täysin uusista kappaleista. Yhtye on tunnettu myös kokeneena ja kovatasoisena live-esiintyjänä peräti 11-henkisellä kokoonpanollaan.

TEKSTI: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

• Laulurastas (2019) (Helmi Levyt)

Tiesitkö?

Laulurastaan rumpali Arwi Lind johtaa Helmi Levyt -yhtiötä, jonka hän myös omistaa. Lind on soittanut lukemattomissa mustan rytmimusiikin kokoonpanoissa ja tehnyt yhteistyötä eri artistien kanssa. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Muuan Mies, Faarao Pirttikangas, Joose Keskitalo, Dub Vallila, The Mystic Revelation of Teppo Repo, Inariveljet ja hänen oma etnojazz-fuusioprojektinsa Arwi of Lovers.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Dub Vallila

Dub Vallila herätti ensisingleillään heti underground-piireissä suurta kiinnostusta. Yhtyeen takaa löytyy iso liuta kokeneita muusikoita priimusmoottorinaan säveltäjä-pasunisti Jussi Vuorinen, jolla on monipuolinen tausta eri kokoonpanoista roots reggae -bändi Laulurastaasta aina etnofuturistiseen The Mystic Revelation of...

aktiivinen

Puppa J

“Maailmankansalainen” Puppa J (oik. nim. Janne Siro) on yksi vuosituhanteen vaihteen alkuperäisiä suomireggaepioneereja. Hän on tehnyt aktiivisesti uraa solistina, kitaristina ja säveltäjänä sekä sooloartistina että useissa eri kokoonpanoissa.

ei aktiivinen

Soul Captain Band

Soul Captain Band on vuonna 1997 perustettu yhtye, joka oli avainroolissa nostaessaan suomireggaetä laajalti tunnetuksi ja suosionsa huipulle 90-luvun lopulta lähtien. Bändi pohjalta on syntynyt muun muassa Sound Explosion Band, lasten orkesteri Paukkumaissi ja monet...