Puppa J

Bio

“Maailmankansalainen” Puppa J (oik. nim. Janne Siro) on yksi vuosituhanteen vaihteen alkuperäisiä suomireggaepioneereja. Hän on tehnyt aktiivisesti uraa solistina, kitaristina ja säveltäjänä sekä sooloartistina että useissa eri kokoonpanoissa. Puppa J aloitti alun perin 90-luvun puolella jyväskyläläisessä roots reggae -yhtyeessä Laulurastas, jossa hän yhä nykyäänkin taas vaikuttaa. Hän on myös pitkään toiminut helsinkiläisräppäri Asan rinnalla yhtenä folkia, räpiä ja reggaetä fuusioivien Jätkäjätkien johtohahmona.

Puppa J laulaa nykyään suomeksi, mutta esimerkiksi Puppa J & Tasottavien riveissä (sekä suomireggae-yhtye Suhinatorsin kanssa esitetyillä kappaleilla kielenä sen sijaan oli yhä englanti. Molemmat kokoonpanot ja näiden ainokaiset levyt Morobless (2006) ja Suhinators (2009) nauttivat yhä laajaa arvostusta suomireggae-piireissä. Suomenkielinen sooloura käynnistyi pian ensimmäisellä soololevyllä Oi aikoja!, joka nousi aina Suomen virallisellakin listalla sijalle #19 vuonna 2019. Myös seuraava soololevy Kiveliö kutsuu (2012) keräsi kehuja vaikka jäikin myynneiltään edellisestä. Kolmas kokonaan oma albumi Lasitimanttei ilmestyi Suomen Musiikin kautta syksyllä 2014 ja sisälsi muun muassa Bommitommin (Jukka Poika, Soul Captain Band) tuotantoa.

2010-luvulta lähtien Puppa J’n pääprojekteja on ollut kovaan suosioon noussut Jätkäjätkät-yhtye, mikä on vienyt aikaa pois soolouraan keskittymiseltä. Vuosikymmenen alussa hän toimi myös laulaja Yonan rinnalla toisena solistina yhtyeessä Liljan Loisto, joka tuli tunnetuksi erityisesti ensilevynsä vanhoista karjalaislauluista tehdyistä reggae-sovituksista ja julkaisi kaksi albumia Takaisin Karjalan maille (2010) ja Vapauden hurma (2012).

Puppa J esittää itse säveltämäänsä ja kirjoittamaansa materiaalia omilta levyiltä ja eri yhtyeiltään nykyään lavanimellä Puppa J & Rytmi-Rengit. Lisäksi hän on vaikuttanut vuosien varrella mm. Punky Reggae Bandin ja Giant Räbätin kokoonpanoissa. Puppa J on eklektisen musiikkitaustansa ja eri kokoonpanojensa ansiosta poikkeuksellisen monipuolinen live-esiintyjä, joka kykenee ottamaan monenlaisia rooleja lavalla.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Feature-kuva: Vesa Harju

Diskografia

Soololevyt:

• Lasitimanttei (2014) (KHY Suomen Musiikki)
• Kiveliö kutsuu (2012) (KHY Suomen Musiikki)
• Oi aikoja! (2009) (Roihis Musica)

Puppa J & Tasottavat:

• Morobless (2006) (Fat Belt Records)

Jätkäjätkät:

• Marian sairaala (2013) (Roihis Musica)
• Jatkojatkot (2011) (Roihis Musica)
• Ykstoist ykstoist (2010) (Roihis Musica)

Liljan Loisto:

• Vapauden hurma (2012) (KHY Suomen Musiikki)
• Takaisin Karjalan maille (2010) (KHY Suomen Musiikki)

Suhinators:

• Suhinators (2009) (Studio Red)

Tiesitkö?

Puppa J:tä on kutsuttu myös “Suomireggaen punkkariksi ja laulavaksi puusepäksi”. Punk-henkisyys välittyy hänestä monessakin mielessä, mutta jälkimmäinen viittaa siihen, että luonteeltaan aktiivinen ja toimelias mies toimii myös päivätyökseen vanhoja rakennuksia restauroivana puuseppänä nykyiseltä kotiseudultaan Turusta käsin.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Jätkäjätkät

Jätkäjätkät keikkaili ennen levytyksiään jo lähes viiden vuoden ajan nimellä Asa & Jätkäjätkät esittäen tuolloin räppäri Asan kappaleita ja toimien tämän livebändinä sekä Suomessa että ulkomailla. Yhtye yhdistelee eklektisesti useita genrejä sekä balkanilaisvaikutteita ja on...

aktiivinen

Laulurastas

Laulurastas on jyväskyläläinen roots reggae -yhtye, joka niitti alun perin mainetta vuosituhanteen vaihteessa suomireggaen ensimmäisellä kukoistuskaudella. Orkesteri palasi alkuperäisellä kokoonpanollaan yhteen 2013 ja julkaisi itsenimetyn debyyttilevynsä viimein vuonna 2019.

ei aktiivinen

Soul Captain Band

Soul Captain Band on vuonna 1997 perustettu yhtye, joka oli avainroolissa nostaessaan suomireggaetä laajalti tunnetuksi ja suosionsa huipulle 90-luvun lopulta lähtien. Bändi pohjalta on syntynyt muun muassa Sound Explosion Band, lasten orkesteri Paukkumaissi ja monet...