Dub Vallila

Dub Vallilan debyyttilevy ilmestyi viimein!

Tuhtia reggaesoundia, hypnoottisia rytmejä, psykedeelisiä avaruusefektejä… Dub Vallilan vuosia odotettu debyytti Katakom Beat julkaistiin vihdoin 3. kesäkuuta!

Kuuntele Spotifyssa »

Bio

Toisinaan asiat vain ottavat oman aikansa. Näin kävi myös Dub Vallilalle, jonka ensisingle, kansallissäveltäjäämme Sibeliusta ja tämän seitsemättä sinfoniaa kunnioittava “Jean Dub” ilmestyi vuonna 2015 ja herätti heti underground-piireissä suurta kiinnostusta. Kulttimaine vahvistui lisää kolme vuotta myöhemmin julkaistulla seiskatuumaisella “Trip To The Exoplanet 55 / Jungle Walk” eikä ole himmennyt vuonna 2021 ilmestyneiden digisinglejen “Teotihuacán” ja “Dub Mystique” myötä. Helmi Levyt julkaisi yhtyeen kauan odotetun debyyttilevyn Katakom Beat kesäkuussa 2022.

Dub Vallilan takaa löytyy iso liuta kokeneita muusikoita priimusmoottorinaan säveltäjä-pasunisti Jussi Vuorinen, jolla on monipuolinen tausta eri kokoonpanoista roots reggae -bändi Laulurastaasta aina etnofuturistiseen The Mystic Revelation of Teppo Repo -yhtyeeseen ja Helsingin kaupunginorkesteriin saakka. Avainhahmoihin lukeutuvat muun muassa pitkän linjan musiikkimoguli ja rumpali Arwi Lind, jonka roolista live-keikoilla vastaa Toni Puskala (Jukka Poika, Raappana, Liljan Loisto), sekä Suomen luultavasti kokenein dub-velho Mikko “Micho Dread” Rossi (Studiored).

Kahdeksasta aina kymmeneen henkeen laajentuvassa kokoonpanossa Vuorisen, saksofonisti-huilisti William Suvanteen ja trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalaisen (Ricky-Tick Big Band) muodostama torvisektio sekä lyömäsoittimet ovat tärkeässä roolissa Mamba Assefan (Fat Beat Sound System, Giant Robot, Timo Lassy) perkussioita ja toisinaan vierailevan Lauri Wuolion soittamaa handpan-rumpua (cupola) myöten. Muita jäseniä ovat kosketinsoittaja Samuel Abaijõn, kitaristi Juho Virtanen ja basisti Tommi Ranta.

Viimeksi mainituilla jäsenillä on kokemusta erityisesti ska-yhtyeistä, kuten The Valkyrians ja The Capital Beat, mutta myös monista muista yhteyksistä erilaisista rytmimusiikkiorkestereista punk-bändeihin, kuten Pää Kii. Erilaisten taustojen kirjo on kuultavissa myös Dub Vallilan musiikissa. Se on livenä luonteeltaan orgaanisempaa ja perustuu enemmän sooloihin kuin roots-henkisesti dubautetulla ja efektoidulla äänitemateriaalilla. Yhtye on ensilevynsä julkaisun lähestyessä aktivoitunut live-esiintymisten osalta, vuonna 2021 Funky Amigosin jokakesäisessä Elephantasy – Funky Family Picnic –kaupunkitapahtumassa sekä maineikkaassa Tampere Jazz Happeningissa marraskuussa.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

• Katakom Beat (2022) (Helmi Levyt)

Tiesitkö?

Dub Vallila keräsi paikallisissa piireissä mainetta jo vuosia harvoilla single-julkaisuillaan. Musiikin ohella huomiota ovat herättäneet helsinkiläisen underground-taiteilija Vilunki 3000:n kuvittamat levynkannet. Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia valitsi Vilunki 3000:n vuoden graafikoksi vuonna 2017, ja hän on suunnittelut paljon tunnettujen suomalaisten artistien levynkansia sekä esimerkiksi erilaisten tapahtumien materiaaleja. Hän on myös osaltaan ollut pitkään yksi vaihtoehtokulttuurin underground-ikoneista Suomessa sekä toiminut itsekin muusikkona ja dj:nä.

Singlen “Jungle Walk” sai alun perin inspiraationsa muuten eräänä kauniina kesäpäivänä satunnaisten paikalla jammailleiden reggae-perkussionistien rytmeistä Helsingin Alppipuistossa, jossa Dub Vallila sattumoisin myöhemmin esiintyi livenä yleisölle ensimmäistä kertaa. Paikka sijaitsee lyhyen matkan päässä Vallilan kaupunginosasta.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Laulurastas

Laulurastas on jyväskyläläinen roots reggae -yhtye, joka niitti alun perin mainetta vuosituhanteen vaihteessa suomireggaen ensimmäisellä kukoistuskaudella. Orkesteri palasi alkuperäisellä kokoonpanollaan yhteen 2013 ja julkaisi itsenimetyn debyyttilevynsä viimein vuonna 2019.

aktiivinen

Puppa J

“Maailmankansalainen” Puppa J (oik. nim. Janne Siro) on yksi vuosituhanteen vaihteen alkuperäisiä suomireggaepioneereja. Hän on tehnyt aktiivisesti uraa solistina, kitaristina ja säveltäjänä sekä sooloartistina että useissa eri kokoonpanoissa.

aktiivinen

Raappana

Raappana (oik. nim. Janne Pöyhönen) on yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista reggae-artisteista. Hän nousi suomireggaen 2000-luvun alun suurimman kukoistuksen jälkeen esiin aikana, jolloin Soul Captain Bandin alkuperäinen kokoonpano oli hajonnut ja Jukka Poika lähtenyt soolouralleen...