The Five Corners Quintet

Bio

Vaikka The Five Corners Quintet ei ehtinyt toimia kymmentä vuottakaan ja julkaisi vain kaksi studioalbumia, yhtye on yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista suomalaisista mustan rytmimusiikin ja jazzin kokoonpanoista viime vuosikymmeninä. Se sai alkunsa vuonna 2003 tuottaja Tuomas Kallion (Nuspirit Helsinki, Flow Festival) ja DJ Antti Eerikäisen ajatuksesta luoda samplaamalla 1960-luvun jazzilta kuulostavaa musiikkia, joka olisi kuitenkin tarpeeksi tanssittavaa soitettavaksi klubeissa. Se syntyi suurelta osin myös nu jazz -yhtye Nuspirit Helsingin vanavedessä.

Mukaan äänityksiin pyydettiin kokeneita alan muusikoita, kuten saksofonisti Eero Koivistoinen, trumpetisti Jukka Eskola sekä kosketinsoittaja Kim Rantala (Jätkäjätkät, Giant Robot, Nuspirit Helsinki). Jo seuraavana vuonna sekä kotimainen että ulkomainen yleisö ja muun muassa maailmankuulu brittiläinen radio-DJ Gilles Peterson olivat ensimmäisten singlejen ja EP-levyn Different Corners jälkeen kuitenkin jo niin ihastuneita soundiin, että yhtyeelle oli luotava live-kokoonpano. Se koostui aluksi edellämainituista muusikoista, joita tulivat täydentämään rumpali Teppo “Teddy Rok” Mäkynen (The Stance Brothers, Teddy Rok Seven, Jo Stance) ja basisti Antti Lötjönen (Ricky-Tick Big Band, Timo Lassy Band, Verneri Pohjola Quintet). Myöhemmin Kim Rantalan paikan otti vibrafonisti Severi Pyysalo ja Koivistoisen korvasi saksofonisti Timo Lassy.

Debyyttilevy Chasin’ the Jazz Gone By ilmestyi kesäkuussa 2005, ja se julkaistiin Suomen lisäksi muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Se oli myös ehdolla vuoden albumiksi Gilles Petersonin Worldwide All Winners -show’ssa. Jo samana vuonna yhtye esiintyi muun muassa maineikkaassa Lontoon Jazz Cafessa, Helsingin Flow-festivaalilla yhdessä Grammy-ehdokkaaksi kuudesti nimetyn laulaja Mark Murphyn kanssa ja Popkomm-messuilla Saksassa sekä teki seuraavana vuonna ensimmäisen Euroopan-kiertueensa. Murphyn ohella yhteistyötä tehtiin muun muassa pariisilaisen laulaja Okoun kanssa. Sittemmin The Five Corners Quintet on kiertänyt myös Aasiassa ja esiintynyt Yhdysvalloissa.

Myös toinen levy Hot Corner (2008) julkaistiin kansainvälisesti ja oli menestys, vaikka ei ensilevyn suosioon yltänytkään. Ehdokkuuksien sijasta The Five Corners Quintet sai tällä kertaa Suomessa myös erilaisia tunnustuksia, kuten kaksi Emma-palkintoa (Jazz-Emma ja Kriitikoiden valinta). Yhtye oli sen ilmestymisen aikoihin esiintynyt myös livenä jo noin 150 kertaa. Albumia edelsi samanniminen EP-julkaisu, ja sitä seurasi seuraavana vuonna Othello EP, jolla kvintetti soittaa Kerkko Koskisen Suomen kansallisteatterin Othello-esitykseen säveltämää musiikkia ja jota painettiin vain 1000 kappaletta. Japanilainen T.A.C.S. Records julkaisi vuonna 2010 The Five Corners Quintetit live-albumin Jazz Heat, Bongo Beat! – The Helsinki Sessions. Suomalaiselta Ricky-Tick Recordsilta on puolestaan vuosina 2006-2007 ilmestynyt kaksi levyä, jotka sisältävät uudelleenmiksattuja versioita yhtyeen aiemmista kappaleista. Yhtye lopetti keikkailun ja aktiivisen toimintansa vuonna 2010, mutta maine on yhä jäljellä.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland

Diskografia

Albumit:

• Jazz Heat, Bongo Beat! – The Helsinki Sessions (live) (2010) (T.A.C.S. Records)
• Hot Corner (2008) (Ricky-Tick Records, Milan Records)
• Chasin’ the Jazz Gone By (2005) (Columbia / Sony BMG)

EP’t:

• Othello (2009) (Ricky-Tick Records)
• Hot Corner EP (2008) (Ricky-Tick Records)
• Cornerstones (2005) (Ricky-Tick Records)
• Different Corners (2004) (Ricky-Tick Records)

Tiesitkö?

The name of The Five Corners Quintet refers to the intersection named Five Corners located in the Punavuori district of Southern Helsinki. For years, it has been one of the most famous locations of the district along with the record stores, small boutiques and cafeterias located there making it kind of a hub of the local urban culture. Thus the focus of it has largely resettled in the Kallio district, but especially in the early 2000’s and hitherto the Five Corners used to be in the middle of all the urban culture bustle.

Tuomas Kallio has concentrated in the 2010’s mostly in the production and development of Flow Festival he and his wife Suvi Kallio founded. Therefore for most people he is better known today as the artistic director of the live acts on the festival rather than as a musician or composer.

Tähän liittyviä artisteja:

ei aktiivinen

Ricky-Tick Big Band

Vuonna 2010 perustettu Ricky-Tick Big Band lähti alun perin liikkeelle instrumentaaliyhtyeenä, mutta kehittyi pian sen jälkeen koko maan tuntemaksi ilmiöksi, kun räppärit Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren olivat liittyneet kokoonpanon eturiviin.

aktiivinen

The Stance Brothers

Monessa liemessä keitetty ja useissa kokoonpanoissa vaikuttanut rumpali-tuottaja Teppo “Teddy Rok” Mäkynen esitteli vuonna 2007 salamyhkäisen The Stance Brothersin. Levyllä kyseessä on kuitenkin yhden hengen orkesteri, jossa Teppo Mäkynen soittaa satunnaisia vierailijoita lukuunottamatta itse kaikkia...

aktiivinen

Timo Lassy

Saksofonisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Timo Lassy on levyttänyt ja esiintynyt sooloartistina vuodesta 2007 alkaen. Häntä on kuvailtu yhdeksi Suomen valovoimaisimmaksi jazz-artistiksi, joka tunnetaan hyvin myös kansainvälisesti ja perinteisen jazz-yleisön ulkopuolella.