The Funky Sound Foundation

The Funky Sound Foundationin kolmas levy ulos kesällä 2022

The Funky Sound Foundation julkaisi kesäkuussa 2022 uuden levynsä Night Shift, mitä voi helposti kuvata upean bändin hienon elinkaaren tähänastiseksi huipennukseksi!

Night Shift -levy Bandcampissa »

Bio

The Funky Sound Foundation soittaa 60-luvun lopun rouheaa ja paahteista funkia ja afrobeatia yhdistellen mukaan vanhan liiton hiphop-elementtejä ja helsinkiläistä sielunmaisemaa. Saksofonisti Joose Kyyrön vuonna 2015 perustama kymmenhenkinen kokoonpano on osa laajempaa tämän päivän retrohenkistä vastareaktiota kliinisesti tuotetulle ja silotellulle nykysoundille. Luonteenomaista on vahva panostus rytmiikkaan ja mahtipontisiin puhallinteemoihin sekä kappaleiden taustalta löytyvät monenlaiset henkilökohtaiset tarinat kaikessa kirjossaan – ja usein hienoisella mutta katu-uskottavalla hiphop-twistillä, minkä ansiosta bändi on live-keikoillaan kerännyt vannoutuneita faneja myös pääkaupunkiseudun breakdance-harrastajien parista.

Bändiltä on ilmestynyt kaksi albumia, joista jälkimmäinen eli erinomainen Don’t Be Afraid Of What Is Easy (2018) julkaistiin myös digitaalisesti EP-levynä ilman vinyylipainoksen kolmea instrumentaaliversiota. Itsenimetty debyytti näki päivänvalon vuonna 2016 ja oli itsessään jo vankka lupaus siitä, mihin The Funky Sound Foundation on sittemmin kehittynyt. Kolmas levy Night Shift julkaistiin joukkorahoituksen avulla kesäkuussa 2022. Bändi kuvaili sen olevan tarina duunareista yövuorossa, joiden toimeksiantona on tuoda elämyksiä niille, jotka etsivät funkin hypnoottista sykettä yöllisen kaupungin hämystä.

Vaikka yhtye on yhä kohtuullisen nuori, tänä päivänä musiikki kestää kitkatta kansainvälisen vertailun moniin laajemmin tunnettuihin alan nimiin. Bändi onkin yhä aktiivisemmin vuosi vuodelta pyrkinyt lähestymään myös ulkomaista yleisöä. The Funky Sound Foundation on onnistunut julkaisuillaan herättämään orastavaa huomiota alalla eri puolilla Eurooppaa mutta myös Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Suomessa yhtye tunnetaan erityisesti paikallisen skenen diggareiden piirissä hyvin. “Säätiö” on nähty lavalla erilaisten live-klubien ohella esimerkiksi Provinssi 2019 -festivaalilla Seinäjoella, Liveblast hiphop-festivaalilla (2017) sekä Funky Elephantissa (2017) ja muissa Funky Amigosin järjestämissä tapahtumissa.

The Funky Sound Foundation ammentaa kaipuusta menneeseen, orgaaniseen aikaan osana maailmanlaajuista retrobuumia, jossa funk, soul ja afrobeat olivat alun perinkin liikkeelle panevina voimina 2000-luvun alussa. Bändi itse on kuvaillut tavoitteenaan olevan löytää äänimaailma, josta välittyvät lämpö, vahvat rytmit ja raaka energia – jokin sellainen voima, joka on osittain hukkunut digitalisaation myötä viime vuosikymmenien aikana. Soundi syntyy omista helsinkiläisistä lähtökohdista mutta afroamerikkalaista kulttuuriperintöä kunnioittaen. Malliesimerkki tästä on toisen levyn videokappale “Dirika”, jossa Joose Kyyrö jopa riimittelee Stadin slangilla poikkeuksellisesti MC:n roolissa.

Kymmenhenkisen bändin keulahahmo Joose Kyyrö soittaa itse tenori- ja baritonisaksofonia. Ympärillään hänellä on liuta pitkälti uransa alkupuolella yhä olevia muusikoita, joilta nuoruuden energian ohella löytyy myös sielua, takapotkua ja ehtaa osaamista. Solistina bändissä toimii Elina Kyyrö, torvisektiossa Mari Vuolahti (trumpetti), Severi Hietala (tenorisaksofoni) ja Tuomas Pajari (pasuuna), rumpalina Benjamin Nylund, kitaristin roolissa Jussi Nykänen, kosketinsoittimissa Jaakko Jokela-Bergström, bassossa Joona Pirilä ja perkussioissa Aku Tervakangas. Kokoonpano on muuttunut jonkin verran vuosien varrella.

Yhtye on lopettanut toimintansa. Säveltäjä ja saksofonisti Joose Kyyrö perusti uuden brass band -kokoonpanon Bronze, Silver & Brass, joka on esiintynyt vuodesta 2023 lähtien ja jossa soittaa myös TFSF:stä tuttu kitaristi Jussi Nykänen.

Teksti: Joonas Kervinen
Pääkuva: Aaro Keipi
Feature-kuva: Sami Mannerheimo

Diskografia

• Night Shift (J. Dirika, 2022)
• Don’t Be Afraid Of What Is Easy (J. Dirika, 2018)
• The Funky Sound Foundation (The Funky Sound Foundation, 2016)

Tiesitkö?

Bändin vetojuhta Joose Kyyrö on tuottanut erilaisia musiikkitapahtumia ja pyörittää orkesterinsa ohella M-Line Records -levymerkkiä, jonka kanssa myös Funky Amigos on tehnyt yhteistyötä Hit The Breaks! -liveklubeilla, ja julkaisee levynsä itse. Hän viljelee mielellään puheessaan aitoa Stadin slangia, jonka pariin hän on harrastuksenaan perehtynyt vuosien ajan. Joose tunnetaan myös intohimoisena avantouimarina ja luonnonystävänä. The Funky Sound Foundationin solistina toimiva Elina Kyyrö on hänen puolisonsa.

M-Line Records viittaa nimensä puolesta pääkaupunkiseudun paikallisjunien M-linjaan, jonka varrelle Pohjois-Helsingin lähiöihin Malminkartanon ja Kannelmäen suunnalle juontavat myös yhtyeen juuret.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Bobby Oroza

Helsinkiläinen Bobby Oroza (oik. nim. Boris Nordin) esittää retrohenkistä, raa’aksi mutta melodiseksi ja lempeäksi kuvailtua soulia yhdessä Timmion Recordsin studioyhtyeenäkin tunnetun Cold Diamond & Minkin kanssa. a hän on saanut paljon faneja etenkin Yhdysvaltain latinalaisamerikkalaisissa...

aktiivinen

The Blassics

“Hämptonista” eli Hämeenlinnasta kotoisin oleva The Blassics on yksi niistä suomalaisen funky-skenen ytimessä toimivista tienraivaajista, jotka eivät julkisuudessa paistattele mutta ovat tehneet omasta linjastaan tinkimättä musiikkiaan ja vieneet sitä vuodesta toiseen eteenpäin.

aktiivinen

The Soul Investigators

Instrumentaaliyhtyeenä vuonna 1997 aloittanut The Soul Investigators on yksi tunnetuimmista ja ansioituneimmista suomalaisista funk- ja soul-kokoonpanoista. Alkuperäiskokoonpanoon kuuluvat Pete Toikkanen (kitara), Sami Kantelinen (basso), Jukka Sarapää (rummut) ja Antti Määttänen (urut) ovat edelleen retrosoundia edustavan...