Giant Robot

Giant Robotin paluu!

Legendaarinen ysärillä ja 2000-luvulla vaikuttanut Giant Robot ilmoitti yllättäen tekevänsä paluun ainakin yhdellä erikoisesiintymisellä Helsingin Juhlaviikoilla 23.8.2024! Takavuosien kulttibändi opittiin tuntemaan eklektisistä rytmimusiikkikeitoksistaan, mikä sopiikin tähän päivään enemmän kuin hyvin. Jännityksellä odotamme tuleeko paluu pitämään sisällään muutakin…

Katso tapahtumatiedot Helsingin Juhlaviikkojen live-keikasta »

Bio

Giant Robot on vuosina 1997-2008 alun perin toiminut, alan piireissä mainetta niittänyt kokoonpano, joka yhdisteli eklektisessä, elektronisesti ja instrumenteilla soitetussa musiikissaan hiphopia, dubia, r&b:tä, funkia, popia ja live-esiintymisissään jopa krautrockia. Sitä on verrattu kansainvälisesti muun muassa Beckin, Björkin ja Jimi Tenorin kaltaisiin artisteihin.

Yhtye julkaisi uransa aikana kolme albumia, kuusi EP-levyä sekä muutamia singlejä. Näistä etenkin ensimmäisen viiden vuoden aikana ilmestyneet julkaisut, kuten albumit Crushing You With Style ja etenkin Superweekend, ovat erittäin arvostettuja klassikoita, ja niitä pidetään yleisesti ottaen merkittävänä osana kotimaisen mustan rytmimusiikin historiaa. Neljännen ja viimeisimmän 1.erä -levynsä, jolla solisteina vieraili lukuisia suomiräppäreitä, kokoonpano julkaisi vuonna 2008 nimellä Giant Räbät.

Orkesteri tunnettiin myös aktiivisena keikkailijana sekä tärkeänä vientitoivona suomalaisten musiikintekijöiden joukossa. Giant Robotin urbaani soundi herättikin kiinnostusta myös kansainvälisesti, minkä myötä yhtye kiersi esimerkiksi Keski-Euroopan eri maissa, Iso-Britanniassa ja Venäjällä esiintymässä. Suomessa orkesteri on nähty lavalla useilla tärkeimmillä musiikkifestivaaleilla ja konserttipaikoissa. Giant Robotin musiikkia kuullaan myös Olli Saarelan ohjaamassa Bad Luck Love -lähiöelokuvassa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2000.

Giant Robotin ydinryhmän muodostivat muusikko ja solisti Tuomas Toivonen, multi-instrumentalisti Arttu Tolonen (Black Audio, Halme Prospekt, Hannu Salama & Vapaat Radikaalit), kosketinsoittaja Kim “Kasio” Rantala (Ma Baker’s Soul Factory, Bomfunk MC’s, Nuspirit Helsinki, Reino & The Rhinos, The Five Corners Quintet, Jätkäjätkät), kitaristi Petro “Slomotion” Niiniluoto (Palava Kaupunki), basisti Aleksi Tolonen ja perkussionisti Abdissa “Mamba” Assefa (Kimmo Pohjonen, Jimi Tenor). Muun muassa vuonna 2016 menehtynyt perkussionisti Zarkus Poussa ja äänivelho Teemu Korpipää ovat myös olleet yhtyeen jäseniä. Solistina yhtyeen esiintymisiä tähditti usein Hosni Boudali.

Giant Robotin ei ollut eklektinen ainoastaan musiikillisesti, sillä yhtyeen jäsenillä oli hyvin erilaiset taustat keskenään. Ryhmässä oli muun muassa puuseppä, näyttelijä, taideopettaja ja mediatyöläinen. Nokkamies Tuomas Toivonen on ammatiltaan arkkitehti, joka on työskennellyt maailmankuulun Rem Koolhaasin OMA-toimistossa Rotterdamissa ja on myös maailmalla tunnettu urbaanin arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun puolestapuhujana. Useimmat yhtyeen jäsenistä ovat edelleen hyvin aktiivisia ja toimivat erilaisissa rooleissa musiikkialalla.

Teksti: Joonas Kervinen / Funky Finland
Pääkuva: Pasi Räsämäki

Diskografia

Albumit:

• 1. erä (2008) (Stupido Records)
• Domesticity (2004) (Stupido Records)
• Superweekend (2002) (EMI)
• Crushing You with Style (1999) (Hawaii Sounds)

EP’t:

• Home Entertainment (2004) (Stupido Records)
• Dancehall Dominator (2002) (Parlophone)
• Jennifer Kissed Me (2000) (Hawaii Sounds)
• Urban International (1999) (Hawaii Sounds)
• Helsinki Rock City (1999) (Hawaii Sounds)
• 33 RPM Robotics (1997) (omakustanne)

Tiesitkö?

Giant Robot ei ole kertaakaan soittanut ainuttakaan kappalettaan livenä samanlaisessa muodossa kuin se alun perin äänitettiin.

Ainakin kolme kappaletta, jotka yhtye teki, saivat alkunsa sen jälkeen, kun yhtye oli päättänyt tehdä cover-version Princen biisistä “When Doves Cry” mutta harhautuivat aiheesta ja päätyivät tekemään sen sijaan täysin uuden kappaleen. Suunniteltua cover-versiota ei koskaan lopulta syntynytkään.

Yhtye ei koskaan kuunnellut musiikkia kiertuebussissaan, koska kaikkia miellyttävän musiikkivalinnan löytäminen jäsenten kesken oli käytännössä mahdotonta.

Suosionsa huippuvuosina jopa amerikkalainen elektronisen musiikin legenda Moby kiinnostui Giant Robotista ja antoi puhelinnumeronsa. Valitettavasti bändi hukkasi numeron eikä koskaan ollut häneen yhteydessä.

Tähän liittyviä artisteja:

aktiivinen

Fat Beat Sound System

“Leveän ja paksun rytmin sanansaattajanakin” tunnettu helsinkiläinen Fat Beat Sound System on Måns “DJ Bunuel” Strömbergin vuonna 1996 perustama eklektistä hidastempoista rytmimusiikkia soittava yhtye. Yhtye esittää hidastempoista elektronista musiikkia vaikutteilla aina Jamaikalta Afrikkaan.

aktiivinen

Jätkäjätkät

Jätkäjätkät keikkaili ennen levytyksiään jo lähes viiden vuoden ajan nimellä Asa & Jätkäjätkät esittäen tuolloin räppäri Asan kappaleita ja toimien tämän livebändinä sekä Suomessa että ulkomailla. Yhtye yhdistelee eklektisesti useita genrejä sekä balkanilaisvaikutteita ja on...

aktiivinen

Paleface

Karri “Paleface” Miettinen (myös Daddy Pales ja Kalkkilaivan Kapteeni) on poliittisen ja yhteiskunnallisen suomiräpin kärkihahmo, joka tunnetaan musiikkinsa ohella aktivismistaan ja kannanotoistaan. Hän aloitti rap-uransa 2000-luvun alussa riimittelemällä englanniksi, joka oli myös kielenä kolmella Suomen...